Mustafa BAYER/AFYONKARAHİSAR, () - AFYONKARAHİSAR'da 7'nci sınıf öğrencisi 13 yaşındaki Nursena Şanlı'nın tasarladığı, prototipi hazırlanan sedye sayesinde hastalar, özel sistemle yatağa ya da ameliyat masasına taşınabilecek.
Afyonkarahisar Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu öğrencisi Nursena Şanlı, hastalar taşınırken yaşanan sıkıntılarla ilgili izlediği bir haberden esinlenerek, özel bir sedye tasarlamaya karar verdi. Projesini teknoloji ve tasarım dersi öğretmeni Savaş Özbey'e anlatan Nursena Şanlı, öğretmeniyle çalışarak projeyi hayata geçirdi. Plastik, kumaş ve oyuncak araba motorları kullanarak yaptığı ve 'Ağrısız Sedye' adını verdiği projeyle Yaratıcı Çocuklar Derneği tarafından Multi Channel Developers (MCD) işbirliğinde düzenlenen 'Samsung Geleceğin Mucitleri Yarışması'na katılan Nursena Şanlı, finaldeki 10 proje arasına girmeyi başardı.
'HASTA EL DEĞMEDEN YATAĞA TAŞINIYOR'
Projenin hastaların sedyeden düşmesini ve taşınmasında çok fazla kişiye ihtiyaç duyulmasını ortadan kaldırdığını söyleyen Nursena Şanlı, "Teknoloji ve tasarım derslerinde çevremizde karşılaştığımız sorunlar hakkında fikir yürütüyoruz ve çözüm yolları arıyoruz. Ben de bir haberde hasta taşınırken yaşanan sıkıntıları izlemiştim. Bu proje hastaların taşınmasını kolaylaştıran bir çalışma. Hastaların ameliyathaneden veya başka bir yerden taşınmasını çok basit bir hale getiriyor. Tek başına 1 kişi tekerlekli sedyeyi odaya veya taşınacak yere getiriyor. Sedyeyi diğer yere taşıyan mekanizma güç ünitesine kabloyla bağlanıyor ve çalıştırılıyor. Sedye üzerindeki hasta el değmeden yatağa veya ameliyat masasına aktarılabiliyor" dedi.
'FİNALE KALAN TEK DEVLET OKULU'
Teknoloji ve tasarım dersi öğretmeni Savaş Özbey de projenin uygulanabilir olması açısından çok önemli olduğunu kaydetti. Yarışmada 10 projenin yüzlerce proje arasından seçildiğini belirten Özbey, şöyle dedi:
"Proje sağlık alanında birçok kolaylığı beraberinde getirecek bir uygulama. Görüşünü aldığımız birkaç uzman projenin uygulanabilir olduğunu söyledi. Proje tanıtım sürecinde birçok güçlü firma ürünün patenti olup olmadığını sordu. Biz finalde de şanslı olduğumuzu düşünüyoruz. Bu projeyi diğerlerinden ayıran en önemli nokta, finale kalan 10 projeyi hazırlayan okullar içinde bizim tek devlet okulu olmamız. Biz özel okulların ve bilim merkezlerinin üstün olanaklarına karşın, bir devlet okulunun sahip olduğu kendi imkanlarımızla bunu başardık. Nursena'nın projesi sağlık alanında birçok şeyi değiştirecek."

FOTOĞRAFLI