MİLLİ Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bazı çevrelerin Fatih Projesi'ne karşı olduklarını söyleyerek, "Çünkü Fatih Projesi hem okul dışı eğitim kurumlarından sağladıkları rantları hem de bu yardımcı ders kitabı adı altında pazarladıkları korsan yayınları bitirdiği için bu projeye özel bir düşmanlıkları var" dedi. Avcı, öğrencilere dağıtılan tablet bilgisayarların şifrelerinin kırıldığı iddialarını da yalanlayarak, "Ayrıca kıran olursa da bize gelsin" diye konuştu.
Bakan Nabi Avcı, Eskişehir Öğretmenevi'nde düzenlenen Fatih Projesi'nin içerik bileşeni olarak 2012 yılında yayın hayatına başlayan Eğitim Bilişim Ağı'nın (EBA) tanıtım toplantısına katıldı. Vali Güngör Azim Tuna, AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Koca ile Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürü Dinçer Ateş'in de katıldığı tanıtım toplantısında konuşma yapan Avcı, gazetecilerin yönelttiği çeşitli soruları da yanıtladı.
Avcı, Türk asıllı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın Nobel Kimya ödülüne layık görüşmesinin sevindirici bir haber olduğunu söyleyerek, "Nobel ödülü alan ikinci bir soydaşımız, vatandaşımız da oldu. hayırlı olsun" dedi.
DERSHANEYE İHTİYAÇ KALMAMIŞTIR
Son zamanlarda belli medya organlarında Fatih Projesi'ne ilişkin çok yanıltıcı haberler ve yorumlar yayınlandığını söyleyen Milli Eğitim Bakanı nabi Avcı konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yanıltıcı ve dezenformasyon şeklinde haberler yayınlandı. 'Fatih Projesi çöktü', 'Fatih Projesi'nden vazgeçildi', 'Fatih Projesi yürümüyor' gibi. Bunun iki belli başlı nedeni var. Bir tanesi yardımcı ders kitapları soygununa Fatih Projesi üzerinden son vermiş olmamız. Ortaokul ve liselere ilişkin bütün kazanımları destekleyecek nitelikte yardımcı eğitim materyalleri, üstelik etkileşimli olarak EBA'da var. Dolayısıyla biz bunu genelgelerle de öğretmenlerimize ve okullarımıza tebliğ ettik. Öğrencilere yardımcı ders kitabı almak için para toplattırılmayacak. Çünkü bunların büyük bir kısmı, üstelik bandrolsüz olarak yani vergiden de kaçırılarak, korsan yapılan yayınlardır. EBA'da bütün öğrencilerimize ve öğretmenlerimize açık, ücretsiz, 24 saat hizmet verebilecek nitelikte yardımcı ders materyalleri var. Dolayısıyla yardımcı ders kitabı ihtiyacı olduğu efsanesi çökmüştür. Asıl çöken budur. Dershaneye ihtiyaç kalmamıştır. Artık mevzuatımızda yeri olmayan, özel öğretim kanunumuzda yeri olmayan dershane kurumunu kastediyoruz. Dolayısıyla dershaneye de ihtiyacı ortadan kaldırıyoruz EBA'nın sunduğu bu hizmetle. Hiçbir dershane öğretmeni, hiçbir dershane öğrenciye günün herhangi bir saatinde, her hangi bir ders konusunda bilgi vermek imkanına sahip değil. Ama EBA'da sahipsiniz. Onun için dershaneye ihtiyaç kalmıyor, onun içinde Fatih Projesi çöktü diye şimdi bu EBA'nın tekerlerine çomak soktuğu çıkar çevreleri Fatih Projesi'ne yüklenmeye çalışıyorlar."
Çocuklarda odaklama sorununun sadece Türkiye'de değil dünyada da bir sorun olduğunu ifade eden Nabi Avcı, "Çocukların belli bir konuya odaklanma kritik süreleri gittikçe düşüyor. Bugün artık 3-4 dakika seviyesine düşmüştür. .Televizyonla büyüyen, çok küçük yaşlarda internetle tanışan, çok küçük yaşlarda internette klipler izlemeye alışmış olan çocukların tabi zihinsel formasyonları dikkat sürelerini kısaltıyor. Çocuklara kitapları sevdirmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Ama bir yandan da madem çocukların, özellikle bu internet ortamı gibi elektronik, dijital ortamlarda odaklanma süresi düşüyor biz de olabildiğince o süre içerisinde konuyu anlatmaya, bitirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
3 MİLYON 500 BİN ÖĞRENCİ KURSLARA BAŞVURDU
Bakan Nabi Avcı bu yıl 3 milyon 500 bin öğrencinin takviye kursları için başvurduğunu belirtti. Avcı, " Öğretmenlerimiz tarafından yüz yüze verilen, ücretsiz takviye kurslarımız var. Bütün kurslarımızda da bu etkileşimli tahta kullanılıyor. Dolayısıyla EBA'da kullanılabilir hale geldi. Takviye kurslarımızda da ayrıca biz bunları kullanıyoruz. Geçen yıl başladık takviye kurslarımıza. Geçen yıl takviye kurslarına giden öğrenci sayısı 2 milyondu. Bu yıl 3 milyon 500 bin öğrencimiz takviye kurslarımız için başvurmuş durumda. Onun için gerçekten dershaneye ihtiyaç kalmamıştır. Gerçekten ayrıca para verilerek alınan yardımcı ders kitabına ihtiyaç kalmamıştır"dedi.
800 MİLYON LİRA HARCANDI
Fatih Projesi için harcanan para miktarının 800 milyon lira olduğunu açıklayan bakan Avcı, " Fatih Projesi için yapılan dezenformasyon kampanyalarının bir parçası da 8 milyar lira çöpe gitti falan, filan gibi laflar var. Şimdi bu 8 milyar lafları nereden çıkıyor. Bizim 4 yıllık bir vadeye yayılmış 10 milyon 600 bin bilgisayar üretimini hedefleyen bir planlamamız var. Henüz yapılmadı, ihale süreci devam ediyor. Şu ana kadar Fatih Projesi'nde harcanan toplam para 800 milyon lira, milyar değil. EBA için harcanan para da 2 milyon lira. Ankara'da iki tane standart daire parasına şu gördüğünüz EBA uygulamaları yapıldı. 13 ilde açacağımız stüdyolarla birlikte en fazla 3 milyon lirayı buluruz. Bu iki milyon lira ile yapılan bu EBA'nın kaç yüz milyon bandrolsüz yardımcı ders kitabı vurgununa mani olduğunu çıkarılan gürültülerden ölçebilirsinizö diye konuştu.
ŞİFRE KIRILMADI
Öğrencilere dağıtılan tablet bilgisayarlarla ilgili yöneltilen soruları da yanıtlayan bakan Avcı şunları söyledi:
"Bugüne kadar hiçbir tabletimiz kırılmadı. Fiziki olarak değil, şifrelerini kırarak sağa sola giriş bakımından şifreler kırılamadı. Bu şekilde söyleyerek öğrencileri tahrik etmek istemiyorum. Bunu söylediğim zaman arkadaşlar toplanacaklar, Milli Eğitim bakanı demiş ki, bugüne kadar hiçbir tabletimiz kırılamadı. Gelin, şunu bir kıralım da görsünler. Tamam gençler buna heves ederler ama şu ana kadar kırılmadı. Boşuna vakit harcamasınlar. Yani bu bir meydan okuma falan değil. Daha faydalı işlerle uğraşsınlar. Tamam onların zekalarına saygımız var, onların bu macera arayışlarını anlıyorum. Ayrıca kıran olursa da bize gelsin. Çünkü Amerika'da işler böyle yürüyor. Bazı bilgisayar firmaları hackerlardan işi öğrendikten sonra tedbiri ona göre geliştiriyorlar."
'EĞİTİM ÇÖKÜYOR' HABERLERİ YAPILIYOR
Paralel yapının medya organlarının sürekli olarak olumsuz haberler yaptığını öne süren Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı şöyle davam etti:
"Şimdi biz bu sunumu yaptık ya belli yayın organlarında, önümüzdeki bir hafta içinde, mevsim hiç uygun olmamasına rağmen, ellerinde tezeklerle okula giden çocuk fotoğrafları göreceksiniz. Bunları her yıl arşivden çıkarıp, ellerline Ağrı'da daha önce bir okulda bu yapıyla bağlantılı birilerinin bir mizansen çerçevesinde ilkokul çocuklarının ellerine tezekler tutuşturdular. Biz ne zaman eğitimde iyi bir haber versek, eğitimdeki iyi bir gelişmeden haber versek bu paralel yapı medya organlarında eğitim çöküyor, Fatih Projesi çöktü, okullar dayanıksız, okullar çöküyor gibi haberlerin yanında örnek olarak da bu okullarına tezekle giden, yani okulda ısıtma yokmuş, çocuklar hala 50 yıl öncesinde olduğu gibi tezekle gidip sobalarla ısınıyorlarmıs diye tezekli eğitimi bitiremeyen milli eğitim Fatih Projesi'nden söz ediyor türünden haberler göreceksiniz. Yok kapısı kırılan okul, çatısı akan okul, bacası devrilmiş olan okul. İnşaatı devam eden okul gibi. Tezekle ısıtılan okul gibi haberler yapmaya devam edecekler. Çünkü Fatih Projesi her iki anlamda da hem okul dışı eğitim kurumlarından sağladıkları rantları hem de bu yardımcı ders kitabı adı altında pazarladıkları korsan yayınları bitirdiği için bu projeye özel bir düşmanlıkları var."

FOTOĞRAFLI