LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) maratonu dün itibariyle sona erdi. Adaylar artık sonuçların açıklanacağı 11 Temmuz gününü bekliyor. Sonuçların açıklanması itibariyle başlayacak tercih dönemi için adaylara tavsiyelerde bulunan İstinye Üniversitesi Genel Sekreteri Burak Kılanç, "Puanı değil başarı sırasını dikkate alın" dedi.  

Her sene bu öneriyi tekrarladıklarını söyleyen Kılanç, "Puana göre tercih yapanlar büyük ihtimalle hüsrana uğrayacak.Adayların başarı sıralamaları tercih noktasında puanlarından çok daha önemli" dedi.

ÖN LİSANSA ÇİFT ANA DAL FIRSATI

Bu sene önemli değişiklikler olduğunu ve tercihlerin bu değişiklikler ışığında yapılması gerektiğini söyleyen Kılanç, "İlk olarak sınavsız geçişin kalkmasıyla meslek yüksekokullarındaki ön lisans programlarının tercih dinamikleri değişecek. Hatta ön lisans programlarında boşlukların kalabileceğiyle ilgili pek çok öngörü var. Ancak geçen hafta hem ön lisansta okuyan öğrencileri hem de ön lisans tercih edecek olan öğrencileri ilgilendiren güzel bir haber geldi. Artık ön lisans seviyesinde de çift ana dal yapmak mümkün. Bu çift ana dal haberi eminim ki pek çok adayın iki yıllık bölümleri tercih etmesindeetkili olacaktır" diye konuştu.

"PUAN TÜRLERİ DEĞİŞEN BÖLÜMLER KAFA KARIŞTIRABİLİR"

Eğitim fakülteleri ile öğretmenlik programlarına gelen 240 bin başarı şartına değinen Kılanç, "Bazı öğretmenlik programlarının da puan türü YGS'den LYS'ye geçti. Tüm bunlar göz önüne alındığında bu alanda tercih yapacak adaylar rehber öğretmenleriyle bire bir çalışarak, güvenilir kaynakları inceleyerek yaşayacakları zorlukları en aza indirebilirler" dedi.

Açıköğretim programlarında yapılan değişikliğe de değinen Kılanç, "Açıköğretimdeki puan türleri örgün öğretimdeki puan türüyle aynı oldu. Yani artık Boğaziçi'de işletme okumakla açıköğretimde işletme bölümüne girmek arasında bir fark kalmadı" diyerek sözlerini sürdürdü.

"ÜNİVERSİTELİ OLMA ŞANSI ARTABİLİR"

Geçen sene de bu seneye benzer sayıda adayın sınava başvurduğunu dile getiren Kılanç, "Temmuz ayında 1 milyon 970 bin kişi tercih yapma hakkı kazanmış, bunların yaklaşık 1 milyon 370 bini tercih hakkını kullanmıştı. Ama geçen sene sınavsız geçiş yapma hakkı da vardı. Ben bu sene tercih yapacak adayların sayısının 1 buçuk milyonlara gerileyebileceğini öngörüyorum. Bu durumda tercih yapanlar da 1 milyon 100 veya 200 bin arasında değişir. Kontenjanların geçen sene 850 bin civarında olduğunu görüyoruz. Bu sene de bu civarda olacak veya daha da artacaktır. Sözün özü tercih yapan sayısında azalma, kontenjanlarda belki biraz artış olacak ve bu durumda da adayların üniversiteli olma şansı artacaktır diye düşünüyorum" ifadelerinde bulundu.

TERCİH DÖNEMİNE HAZIRLIK

Üniversitelerin 3 Temmuz itibariyle tanıtım faaliyetlerine başlayacağını dile getiren Kılanç, "Adaylar da bu süreçten itibaren ilgi duydukları mesleklerin bulunduğu fakülteleri, üniversiteleri gidip yerlerinde ziyaret edebilirler. Bunun dışında YÖK Atlas gibi güvenilir kaynaklardan da yararlanabilirler. Bu işin sonunda bilinçli, sağlıklı, doğru tercih yapabilmek için YGS ve LYS'ye çalışırken nasıl konsantre oldularsa tercih döneminde de aynı hassasiyete sahip olmalılar"  diyerek konuşmasını noktaladı.

(FOTOĞRAF)