ERZURUM Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nin Teknoloji Kulübü öğrencileri tarafından bu yıl ikincisi gerçekleştirilen 'Robot Günleri' etkinliğinde düzenlenen yarışmalar ilgi gördü. Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Totik, "İnanıyorum ki çocuklarımız cep telefonlarına gösterdiği ilgiyi diğer teknolojik ürünlere göstersin, teknoloji devi olan Japonlar'ı geride bırakırız" dedi.
Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde Teknoloji Kulübü tarafından gelenekselleştirilen 'Robot Günleri'nde lise ve üniversite öğrencilerinin yanı sıra orta okul öğrencilerinin de ağırlanacağı etkinlikte bu yıl eğitim verilen 500 orta okul öğrencisi de yarışacak. Futbol, ralli, hokey, senaryo, serbest ve çizgi izleyen gibi 6 kategoriden oluşan etkinlikte çeşitli yarışmalar düzenlenecek. Çizgi izleyen ve serbest kategorilerinde her yaştan yarışmacı katılabilecek. Senaryo kategorisinde eğitim verilen öğrencilerden seçilecek olanlar ise 2 gün boyunca özel eğitim verilerek kendi robotlarını yapmaları sağlanacak. Kategorilerde yarışarak dereceye girenlere ise sürpriz hediyeler verilecek.
Fakültede 6 bin 100 öğrencinin 11 bölümde eğitim gördüğünü belirten Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Totik, fakülte bünyesinde 30'a yakın kulübün bulunduğunu söyledi. Öğrencilerin dersin dışında sportif, kültürel ve sanatsal faaliyetlerini kulüpler aracılığı ile gerçekleştirdiğini hatırlatan Prof. Dr. Totik şunları söyledi:
"İlkini geçen yıl yaptığımız Robot Günleri'nde bölgedeki lisans, lisansüstü öğrenciler ile ilk ve orta dereceli okullarda teknoloji ile bilimi buluşturmak istiyoruz. Öğrencileri teknolojik ürünlerle tanıştırmak, teknik gelişimlerin nasıl olduğu hakkında farkındalık yaratmak için böyle bir etkinlik düzenledik. Bu yıl yoğun bir katılım oldu. Robot şenliği artık geleneksel hale geldi. Tasarlanmış olan robotlar belirli kriterler dahilinde yarışmaya katılacaklar. Yarışmanın sonunda küçük kupalar ve ödüller verilecek. Ana okulundan başlayıp, lisans seviyesindeki arkadaşları ilgilendiren robotlar var. Maalesef çocuklarımızın cep telefonları ile uğraşması artık bir hastalık haline gelmiş. Bizler de çocukları cep telefonları ile zaman geçirmekten uzaklaştırarak, diğer teknolojik ürünlerle zaman geçirmelerini sağlamayı hedefliyoruz. Önümüzdeki yılar içerisinde teknolojik ürünleri ve farkındalığı üst seviyeye çıkararak milli robot geliştireceğiz. Şuna inanıyorum ki çocuklarımız cep telefonlarına gösterdiği ilgiyi teknolojik ürünlere göstersin teknoloji devi olan Japonları geride bırakırız."
Geçen sene düzenlediği etkinliğin ikincisini düzenleyen Teknoloji Kulübü'nün çalışmalarına hız kesmeden devam ettiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Totik, kulüp öğrencilerinin bu sene 14 okulda 5, 6 ve 7'nci sınıf olmak üzere 500 öğrenciye robotik eğitim verdiğini belirtti. Totik, yaşlısı genci herkesin mutlaka bu etkinliğe katılmasını istedi.

FOTOĞRAFLI