İstanbul, 25 Nisan () - Kurumsal yönetim derecelendirme çalışması yaptırarak yönetimde şeffaflık, hesap verebilirlik ve sürdürülebilirlik standartlarını belgeleyen ilk sivil toplum kuruluşu olan Darüşşafaka Cemiyeti’nden büyük atılım. Cemiyet, geçen yıl 9.08 olan kurumsal yönetim notunu bu yıl 9.29’a yükselterek zirveye tırmandı.

Kobirate Uluslararası Kredi Derecelendirme ve Kurumsal Yönetim Hizmetleri AŞ’nin yaptığı değerlendirme raporu açıklandı. Rapora göre Darüşşafaka Cemiyeti, bu yıl 10 üzerinden 9.29 puan aldı. 2013’te 10 üzerinden 8.4, 2014’te 8.64 puan alan Darüşşafaka Cemiyeti, geçen yıl 9.08 puana yükselmişti.

Rapor sonucunu yorumlayan Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş, "Cemiyetimizin tüm faaliyetlerini eşitlik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sürdürebilirlik ilkeleri doğrultusunda yürütüyoruz. 153 yıldır Darüşşafaka, aldığı her kuruş bağışı toplumsal bir emanet olarak gördü ve bunun hesabını topluma verdi. Bugün cemiyetimizin aldığı 9.29’luk puan, bu anlayışın bir sonucudur. Darüşşafaka olarak bu notu her yıl daha yukarı taşımak için üzerimize düşeni yerine getireceğiz" dedi.

Kobirate’in sonuç raporunda Darüşşafaka Cemiyeti’nin, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yayınlanan Kurumsal Yönetim İlkelerine önemli ölçüde uyum sağladığı; üyeleri, bağışçıları, yararlanıcıları, diğer tüm paydaşları ve topluma karşı sorumluluk bilinç ve kültürünün yerleştiği, kamuyu aydınlatma ve şeffaflık faaliyetlerinin üst düzeyde olduğu, iç kontrol sistemlerinin oluşturulmuş ve çalışmakta olduğu ifade edildi.

Türkiye’nin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşu olan Darüşşafaka Cemiyeti, annesi veya babası hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz ve yetenekli öğrencilere kaliteli eğitim olanağı tanıyarak yaşamlarını değiştiriyor. “Eğitimde fırsat eşitliği” misyonuyla 1863 yılından bu yana çalışan Cemiyet, bugüne kadar binlerce çocuğun Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda çağdaş koşullarda okumasını ve yükseköğrenimleri esnasında burs almasını sağladı.

Tarihi boyunca ülkenin gelişiminin bireylerin gelişmesine paralel olacağı ilkesiyle hareket eden ve “eğitimle değişen yaşamlar” misyonunu benimseyen Cemiyet, 10 yaşında ailelerinden emanet aldığı çocukların; Atatürk ilkelerine bağlı, yaşam boyu öğrenen, araştıran, sorgulayan, çağdaş, özgüvenli ve topluma karşı sorumlu bireyler olarak yetişmesini sağlıyor. Bugün Türkiye’nin dört bir yanından sınavla seçilen bine yakın öğrenci, İstanbul Maslak’taki Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda 9 yıl boyunca tam burslu ve yatılı okuyor. Yabancı dil ağırlıklı, kaliteli bir eğitim sürecinden geçen öğrenciler, sosyal ve kültürel anlamda da tam donanımlı bireyler olarak yetişiyor.