İSTANBUL () - UĞUR Okulları, hâlihazırda ortaokul ve lisede uyguladığı STEM eğitimi (Science, Technology, Engineering, Mathematics) yaklaşımını okul öncesi ve ilkokul kademesinde de 'Erken STEM' adı altında uygulamaya başlıyor. Bahçeşehir Üniversitesi BAUSTEM Merkezinin akademik desteğiyle Levent Kolektif House’da gerçekleşen basın lansmanı Bahçeşehir Üniversitesi BAUSTEM Direktörü Doç. Dr. M. Sencer Çorlu, BAUSTEM Direktör Yardımcısı Dr. Zerrin Doğança Küçük ve Uğur Okulları Okul Öncesi ve İlkokuldan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nil Çiçek'in sunumlarıyla başladı.

Davetliler Uğur Okullarının uygulamaya başladığı erken STEM yaklaşımını deneyimleyerek öğrenme şansı da elde etti. Erken STEM Seminerinin ardından gerçekleşen çalıştay sonrasında tüm katılımcılara “Erken STEM okul öncesi-ilkokul diploması” verildi. Etkinlik sonrası 'ya konuşan Bahçeşehir Üniversitesi BAU STEM Merkezi Direktörü Sencer Çorlu, STEM'i şu sözlerle tanımladı:

"Farklı anlayışlar olmakla birlikte hem dünyada hem Türkiye’de STEM’i 3 ana başlık altında topluyoruz. Biri politik STEM, diğeri popüler STEM, üçüncüsü ise bizim üzerinde çalıştığımız pedagojik STEM. Bu 3P altında Türkiye’ye özgü bir pedagojik çerçevenin geliştirilmesi ihtiyacı hem TIMSS hem de PISA gibi araştırmalarda ortaya çıktı. Nicelikten ziyade niteliği artırmak amacıyla, sınıf içerisindeki matematik ve fen özelinde, öğretim kalitesini artırmaya yönelik bir çerçeve program olarak yorumluyoruz. Farklı bir anlayış getirmekle birlikte aslında çok aşina olduğumuz köy enstitülerine, yaparak yaşayarak öğrenme modeline dayalı, disiplinleri birbiriyle bütünleşik halde yorumlamayı gerektiren genel bir çerçeve program."

"ÖĞRETMENLERİN EĞİTİMİNE YATIRIM"

STEM eğitimini örneklerle açıklayan Çorlu, şöyle konuştu:

"Okulumuzda 3 boyutlu yazıcılar var. Örneğin fizik dersinde ilk atış konusunu öğrenirken kendi mancınıklarının kendi 3 boyutlu tasarımlarını yaptıkları, onu bastıkları ve kendi deney setlerini kendilerinin oluşturduğu, belki ucuna bir prototipleme kartı koyarak bunun hız ve zaman çizelgelerini kendilerinin çizdiği bir örnek verilebilir. Bu biraz daha maliyetli bir şey. Başka bir örnek verecek olursak büyük yatırımlara gerek olmayan başka bir sınıf düşünelim. Kuzey kutbundaki buz kütlesinin azalışı, seneler boyunca neden ve nasıl azaldığı matematiksel yöntemlerle öğrencilere gösterilebilir. Bunun için mutlaka büyük yatırımlar yapılması veya büyük laboratuvarlar kurulmasından ziyade öğretmenlerin eğitimine yönelik yatırım yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bu şekilde matematik ve fen sınıfları özelinde öğretimin kalitesini artırabiliriz."

"TÜRKİYE GENELİNDE İLK KEZ UĞUR OKULLARINDA"

Uğur Okulları Okul Öncesi ve İlkokul Eğitiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nil Çiçek ise şunları söyledi:

"Erken STEM Türkiye genelinde ilk kez Uğur Okullarında 4-10 yaş aralığında uygulanan bir eğitim yaklaşımı. Aslında dünyanın 60 yıldır konuştuğu bir eğitim yaklaşımı. Uğur Okulları olarak lise grubumuzda STEM eğitimini zaten yapıyorduk, bu yıl okul öncesi ve ilkokul grubumuzda da erken STEM çalışmalarını başlattık. Okulda öğrendiklerimizi hayatımızın neresinde kullanıyoruz? diye sorgularız çoğu zaman. Çocuklarımızın öğrendiği akademik bilgilerle günlük hayatlarındaki problemlere nasıl çözüm bulabileceklerini STEM eğitim modeliyle okul öncesi ve ilkokul gruplarında öğretiyoruz. Bu tür yaklaşımlar yapılırken uygulanan eğitim ortamları eğitim materyalleri ve müfredat çok önemli. Bahçeşehir Üniversitesi, Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları bünyesinde olan bir üniversite. Uğur Okulları olarak üniversitemizin desteğiyle hizmet içi eğitimler alıyoruz. Doğru konumlandırışmış ve okulumuz bünyesinde bulunan STEM laboratuarlarında eğitimlerimizi gerçekleştiriyoruz ve bu eğitim anlayışına uygun materyaller kullanıyoruz. Bu işin doğru yapılabilmesi için gerekli olan metodunu, müfredatını ve materyalini uygulayan bir kurumuz."

(FOTOĞRAFLI)