Yusuf ÇINAR/MECİTÖZÜ (Çorum), () - ÇORUM'da doğuştan görme engelli 16 yaşındaki Hüseyin Cem Cengiz, 500 tam puan olan TEOG'da 494,48 puan alarak büyük başarı elde etti. Cengiz, ailesinin gururu oldu.
Çorum'un Mecitözü İlçesi'ndeki Atatürk Ortaokulu öğrencisi görme engelli Hüseyin Cem Cengiz okulunu birincilikle bitirdi. Çalışkanlığı ve yaşama azmi ile takdir toplayan Cengiz, TEOG sınavında da büyük bir başarıya imza attı. Ailesiyle birlikte Mecitözü İlçesi'nde yaşayan Hüseyin Cem Cengiz, 500 tam puan olan TEOG sınavında 494,48 puan alarak ailesinin gururu oldu.
En büyük destekçisi olan ailesinin yardımıyla okula gidip gelen Hüseyin Cem Cengiz, görme engellilerin kullandığı braille alfabesiyle ve sesli bilgisayar yardımıyla derslerine çalıştı. Başarılarıyla göz dolduran genç, okulunun yanı sıra sosyal alandaki beceriyle de dikkat çekti. Yıldızlar kategorisinde Görme Engelliler Satranç Türkiye Şampiyonu olan Cengiz'in başarıları bununla da sınırlı kalmadı. Görme engelli Cengiz satrancın yanı sıra müzikle de ilgilendi. Bağlama ve gitar çalabilen Hüseyin Cem Cengiz, yüzme kursuna giderek yüzmeyi de öğrendi. Web tasarım konusunda da çalışmalar yaptığını, internet üzerinden engellilere yönelik yayın yapan bir radyoda da programı yaptığını anlatan Hüseyin Cem Cengiz, bu yılki TEOG sınavında da büyük bir başarıya imza atmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.
FİZİK YA DA HUKUK OKUMAK İSTİYOR
Fizik veya hukuk alanında okumak istediğini ifade eden Hüseyin Cem Cengiz, Galatasaray Lisesi'nde okumak istediğini ancak puanı yeterli olmayacağı için Kadıköy Anadolu Lisesi’ni tercih edebileceğini açıkladı. Hüseyin Cem Cengiz, roman ve hikaye kitapları yazmaya başladığını da belirterek "Ayrıca 50 kişilik bir grup olarak 'Engelsiz çizgi' isminde bir proje başlattık. Bu kapsamda çizgi romanları betimleyerek görme engelliler için uyarlayamak istiyoruz" dedi.
Hüseyin Cem Cengiz'in daha iyi eğitim alabilmek için de destek isteyerek "Çalışmalarımı elektronik ortamda yapıyorum. Görme engelliler için hazırlanan programları daha iyi kullanabilmek için yeni bilgisayar ve cep telefonuna ihtiyacım var. Bu konuda da hayırseverlerden destek istiyorum" diye konuştu. 
AİLESİ GURUR DUYUYOR 
Oğlu gibi görme engelli olan işçi emeklisi baba 43 yaşındaki Ali Ekber Cengiz ise çocuğunun başarısı ile gurur duyduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:
"Biz Cem ile uyum içinde çalışıyoruz. Çok başarılı ve bize büyük gurur yaşatıyor. Bunun için ona teşekkür ediyorum. Hayatta birçok engelden bir tanesi de bizim engelimiz. Yaşadığımız süre içinde bütün engelleri aşmakla görevli addediyoruz kendimizi. Özellikle görme engelli yurttaşlarımızın duyarlı olmasını ve sosyal hayatın içinde olmak için mücadele etmelerini tavsiye ediyoruz. Teknolojik imkanlar bizim için büyük kolaylıklar sağlıyor. Hayatlarını daha kaliteli hale getirmek için çalışmalılar. Görme engelliler her alanda var ve Cem'in de hedefine ulaşması için elimizden geleni yapacağız." 
HER İŞİNİ KENDİSİ GÖRÜYOR
Bir şirkette çalışan anne Ayşegül Cengiz de, çocuklarının görme engelli olarak ilk doğduğunda çok büyük üzüntü ve zorluklar yaşadıklarını dile getirerek şöyle dedi:
"Eğitim hayatını başlaması ile birlikte adeta yeniden doğduk. Tek evladımız olan Hüseyin Cem ev içerisinde görme engelli gibi değil, tüm ihtiyaçlarını kendisi karşılayabiliyor. Okuldan geldikten sonra kendi yemeğini hazırlayıp yiyor. Eğitimini İstanbul’da sürdürmek istiyor. Bizden ayrılacağı için üzgünüm ama, kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenmesi için de gitmesi gerekiyor."

FOTOĞRAFLI