AVRUPA İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından Elazığ YİBO'da 2002 tarihinde bıçaklanarak öldürülen öğrenci Sedat Kayak davasında mahkum edilen Milli Eğitim Bakanlığı, kararın icrasını takip eden AİHM Kararlarının İcra Dairesi (AKİD)'e sunacağı eylem raporu için okullardan bilgi istedi. Bakanlık 81 ildeki okullara gönderdiği yazıda, kaç okula kaç kamera takıldığı, okulların ne kadarında yabancıların girişini engelleyecek tedbirler alındığı ve güvenlik görevlisi bulunan okul sayıları ile ilgili bilgilerin acilen Bakanlığa gönderilmesini istedi.
Elazığ'da, Yatılı İlköğretim Bölge okulu öğrencisi iken 27 Eylül 2002 tarihinde bıçaklanarak öldürülen öğrenci Sedat Kayak'ın yakınları, Milli Eğitim Bakanlığı aleyhine açtıkları davada bir sonuç elde edemeyip iç hukuk yollarını tüketince, davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdı. AİHM, yapılan yargılama sonucu Milli Eğitim Bakanlığını maddi ve manevi tazminata mahkum edip, böyle bir olayın bir daha yaşanmaması için kararın icrasının takip edilmesine karar verdi.
Milli Eğitim Bakanlığı karar üzerine 81 ildeki okullara yazı yazarak, karar icrası sürecinin Avrupa Konseyi AİHM Kararlarının İcra Dairesi (AKİD) tarafından takip edildiği; bu nedenle, AKİD'e sunulacak eylem planında yararlanmak üzere karara konu olayla ilgili benzer olayların yaşanmaması adına ne gibi önlemler alındığına ilişkin bilgi istedi.
Milli Eğitim Bakanlığından gönderilen yazıda okullardan, 2009 yılından itibaren şiddete karşı kendi hazırladıkları eylem planı, kaç okula kaç kamera takıldığı, okulların ne kadarında yabancıların girişini engelleyecek tedbirler alındığı ve güvenlik görevlisi bulunan okul sayıları istenildi. Yazıda, şiddetin önleme projelerinin pratik olarak etkili olduğunu gösteren sayısal verilerin (Öğrenci sayıları ile okullardaki şiddet nedeniyle ölüm ve yaralanma sayıları) tabloya işlenerek gönderilmesi de istendi.