MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'ndeki Esnaf ve Sanatkarlar Odası Mesleki Eğitim Merkezi'nde, öğrencilerin derse zamanında gelmesini teşvik etmek isteyen öğretmenler, sabah ders zili çaldığında okulda olan öğrencilere bisküvi ve kek gibi ikramlarda bulunuyor.
Fethiye'nin Taşyaka Mahallesi'nde, branşlarında kalfalık ve ustalık belgesi almak isteyenlere yönelik eğitimler veren Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Mesleki Eğitim Merkezi'nde 500 öğrenci 100'erli gruplar halinde haftanın 1 günü eğitim görüyor. Bölgede başka mesleki eğitim merkezi olmadığı için merkeze, Fethiye'nin uzak mahallelerinin yanı sıra, Seydikemer ile Antalya'nın Kaş İlçesi'nden de öğrenciler geliyor. Öğrencilerin büyük bölümü saat 08.10'da başlayan derslere sürekli geç kalınca, okul yönetimi ve öğretmenler harekete geçti.
BİSKÜVİYLE KARŞILIYORLAR
Geç gelenleri cezalandırmak yerine erken gelenleri ödüllendirme yoluna giden okul yönetimi ve öğretmenler, 1 hafta önce başlattığı uygulama kapsamında, sabah ders zili çaldığında okulda olan öğrencileri kantinden alınan kek ve bisküvilerle karşılamaya başladı. Sabah okul bahçesinde toplandıktan sonra sınıflarına giren öğrencilere tepsiler içinde bisküvi ve kek ikram ediliyor. Derse tatlı ikramlarla başlayan öğrencilerin, okula zamanında gelmeye özen göstermesi isteniyor.
"ERKEN GELMEKTE ZORLANIYORUZ"
Öğretmenler tarafından yapılan ikramın kendilerini çok mutlu ettiğini söyleyen kuaförlük bölümü öğrencisi Fadime Avcı, birçok arkadaşının kendisi gibi özel sektörde çalıştığını ve derslere erken gelmekte zorlandığını söyledi. Fethiye'nin uzak köylerinin yanı sıra, Seydikemer ve Antalya'nın Kaş İlçesi'nden öğrencilerin okulda eğitim gördüğüne dikkat çeken Avcı, ikramların öğrencileri daha özenli davranmaya teşvik edeceğini aktardı.
"UYGULAMA ÇOK GÜZEL"
Öğrencilerden Kübra Bektaş da haftanın diğer günleri çalıştıklarını, okul günleri evleri uzak olan bazı arkadaşlarının erken gelemediğini kaydetti. Bazı haftalar kendisinin de okula geç kaldığını belirten Bektaş, şöyle dedi:
"Öğretmenlerimiz sürekli bizden okula zamanında gelmemizi istiyor. Ben de bazen geç kalıyorum. 2 haftadır bizi tatlı ikramlarla karşılıyorlar. Bence uygulama çok güzel. Sürekli geç kalan arkadaşlarımız bu uygulamayla zamanında gelmeye özen gösterecektir."
"DERSTEN GERİ KALMALARINI İSTEMİYORUZ"
Öğrencileri erken gelmeye teşvik etmek için böyle bir uygulama başlattıklarını vurgulayan Motorlu Taşıtlar Bölümü öğretmeni Mustafa Uslan, öğrencilerin ilk derse yetişmesini istediklerine dikkati çekti. Zamanında gelen öğrencilere teşvik edici kek, bisküvi gibi ikramlar yaptıklarını anlatan Uslan, öğrencilerin derslerden geri kalmasını istemediklerini kaydetti.
"UZAK MESAFEDEN GELENLER VAR"
Geç gelen öğrencileri cezalandırma yerine erken gelenleri ödüllendirmenin daha iyi olacağını düşündüklerini söyleyen Mesleki Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı İlhan Dank, şöyle konuştu:
"Öğrencilerimizin ilk derse yetişmek için çaba gösterdiklerini biliyoruz. Ancak 50- 60 kilometre mesafelerden gelenler var. Bu nedenle okula yetişmekte zorlanıyorlar. Biz de özellikle bu öğrencilerimizi erken gelmeye teşvik etmek gerektiğini düşündük ve böyle bir uygulama başlattık."
"OKULA ZAMANINDA GELMEK ÖĞRENCİLERİN GÖREVİ"
Öğrencilerin okulun yanı sıra özel sektör işletmelerinde çalıştıklarını belirten Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Timur Ergün ise, yaptıkları teşvik uygulamasına öğretmenlerin de destek verdiğini anlattı. Bazı öğrencilerin sabah işyerini açıp okula geldiğini söyleyen Timur Ergün, "Öğrencilerimiz üretken, hem okula gelip hem çalışıyorlar. Aslında okula vaktinde gelmeleri onların görevi, ancak biz onları teşvik etmek istedik. Öğrencilerimizden olumlu tepkiler aldık. Öğretmenlerimiz de sahip çıktığı bu uygulamadan umarım en kısa zamanda olumlu sonuçlar alırız" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI