İbrahim MAŞE/MERSİN, () - MERSİN'de öğrencilerinin yüzde 90'nı Doğu ve Güneydoğu'dan göç eden ailelerin çocuklarının oluşturduğu Mimar Sinan Ortaokulu öğrencileri bilime yönelip hazırladıkları projelerle dikkatleri çekti.
Merkez Akdeniz İlçesi'nde eğitim veren, bugüne kadar adı terör olayları ve yoğun okul terkleri ile anılan okulda öğrenciler, TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı kapsamında hazırladıkları projeleri tanıttı. Daha önce terör saldırılarının gölgesinde kalan okulun öğrencileri, fen, matematik ve teknoloji tasarım alanlarında 48 proje üretti. Proje Yürütücüsü İngilizce Öğretmeni Engin Karamanlı, okul öğrencilerinin neredeyse tamamının göçle gelen ailelerin çocuklarından oluştuğunu, projelerin tamamen çocukların kendi emekleri olduğunu söyledi.
'ÇOCUKLARIN ÖZGÜVENLERİ ARTTI'
Projeleri üreten çocukların büyük çoğunluğunun devamsızlıklarıyla bilindiğini belirten Karamanlı, şöyle devam etti:
"Öğretmenler olarak çocuklarla yakından ilgilenerek, projeler üreterek onları bilime dahil etmeye çalışıyoruz. Terörün kandırmaya çalıştığı, ailelerin ilgisizliğinden dolayı yoğun okul terklerini yaşandığı, okuldan kaçmaların yaşandığı, kavgaların olduğu bir okul olarak biliniyorduk. Öğretmenlerin dahi gelmek istemediğini duymuştum. 1 yıldır okulumuz çekici hale geldi ve öğrencilerimiz artık bilimle uğraşıyor. Çocukların özgüvenleri arttı. Çocuklar projelerde rol aldıkça bir şeyleri yapabileceklerini, başarabileceklerini görüyor. Artık kendilerini ifade edebiliyor. Bu sayede okul terkleri de önleniyor."
ESKİ GAZETELERDEN DAVETİYE
7'nci sınıf öğrencileri Ayşe Dilsiz ile Gülbahar Uğurlu, geliştirdikleri kolay uygulanabilir bir proje ile eski gazetelerden davetiye üretiyor. Arkadaşlarının ve aile yakınlarının doğum günü ve özel günlerine ait davetiyeleri bu atık malzemelerden yaptıklarını ifade eden Dilsiz, şunları söyledi:
"Okulumuzda, evimizde ve ülkemizde maalesef fazla geri dönüşüm yapılmıyor. Kağıdı çok fazla israf ediyoruz. Okunmuş ve atılmış gazeteleri dönüştürmeyi düşündük. Bu şekilde hem ağaçlarımız zarar görmeyecek hem de kağıt yeniden dönüştürülmüş olacak. Eski gazeteleri parçalayıp 1 gün suda beklettik. Elde ettiğimiz maddeye boya ekleyip tel örgü ile suyunu çektik. Üzerine ağır kitaplar koyarak 3 saat boyunca kurumasını bekledik. Hem davetiye kartlarımızı doğaya zarar vermeden ürettik hem de geri dönüşümün önemine dikkat çekmiş olduk."
Geri dönüşümden hidrolik robota, el yakmayan alev baloncuğundan asit deneylerine kadar birçok çalışmanın yer aldığı fuar bir hafta açık kalacak.

FOTOĞRAFLI