Fatih TURAN- Osman ŞİŞKO/TRABZON, () - KIBRIS Doğu Akdeniz Üniversitesi’nden yatay geçiş yaptıkları Trabzon Avrasya Üniversitesi’nde öğrenimlerini tamamlayan bir grup öğrenci, mezun oldukları halde diplomalarını alamadı. İki yıl öğrenim görmelerine ve mezuniyet töreninde kep fırlatmalarına rağmen yatay geçişleri yasal olmadığı gerekçesiyle diplomaları verilmeyen öğrenciler, üniversitenin Yomra Yerleşkesi önünde  keplerini yere atarak tepkilerini dile getirdi, yardım edilmesini istedi.
Avrasya Üniversitesi’nde 2015-2016 eğitim - öğretim yılını tamamlayan 18’i İnşaat Mühendisliği, 2’si de Mimarlık ve Elektronik-Elektrik bölümünden 22 öğrenci, diplomalarını alamadı. 11 Haziran günü düzenlenen mezuniyet töreninde kep fırlattıkları halde diplomalarının verilmemesinden yakınan öğrenciler üniversitenin Yomra yerleşkesi önünde bir araya gelerek yaşananlara tepki gösterdi. 
HAYALLERİMİZ YIKILDI, EMEKLERİMİZ BOŞA GİTTİ
Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi’nden yatay geçişle Avrasya Üniversitesi’nde öğrenime başladıklarını ancak mezun oldukları halde diplomalarını alamadıklarını anlatan İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencisi Merve Ünal, “2014-2015 döneminde Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi’nden Avrasya Üniversitesi'ne yatay geçiş başvurusu yaptık. Başvurularımız kabul edildi. Trabzon Avrasya Üniversitesi'nde yaklaşık 2 yıl boyunca eğitim aldık. Mezun olduk, büyük bir sevinçle mezuniyet töreninde kep attık. Ancak diplomalarımızı almayı beklerken büyük bir şok yaşadık. Okul bize, ‘ Sizin yatay geçişinizde sorun var. Aslında yatay geçiş hakkınız yokmuş. Biz bunun üstesinden gelemeyeceğiz. Onun için sizin geri gitmeniz gerekir’ dediler. Bunu bize mezuniyet töreninden 3 gün sonra söylediler. Şaşkına döndük. Hayallerimiz yıkıldı, emeklerimiz boşa gitti” diyerek yakındı.
ARTIK DİPLOMASIZ MÜHENDİS VE MİMARLARIZ
Mezuniyet töreninde kep fırlattıkları halde diploma alamadıklarını anlatan Ünal şöyle devam etti:
“Yeniden Kıbrıs’a dönersek 2 yıl daha öğrenim görmemiz gerekiyor. Orada neyle  karşılaşacağımızı da bilmiyoruz. O kadar gücümüz kalmadı. Mezun olacağız diye bütün paramızı bu okula yatırdık. Şu anda gidecek gücümüz de, paramız da yok. Paradan vazgeçtik ama geçen bu kadar zamanı nasıl geri verecekler? Mağdur olduk. Devlet büyüklerine sesleniyoruz, yardımlarını bekliyoruz. Rektör Prof. Dr. Aşkın Asan ile görüştük. Bize, ‘Yapacak bir şey kalmadı. O zaman gelin kafamıza sıkın’ gibi şeyler söyledi. ‘Mezun olduk’ derken şimdi bize ‘gidin’ diyorlar. 22 öğrenci mağduruz. Lütfen birileri sesimizi duysun. Tüm emeklerimiz boşa gitti. Artık diplomasız mühendis ve mimarlarız.”
İKİ YIL EĞİTİMDEN SONRA, "YASAL DEĞİLMİŞ" DİYORLAR
İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencisi İbrahim Aykut da, üniversitedeki yetkililerin kendilerine yardımcı olmadığını söyledi, çok zor durumda kaldıklarını belirterek, "Yatay geçiş sonrası her şey normal şartlarda ilerledi. Ancak mezuniyet töreninin ardından bu durumla karşılaştık. Rektör bizleri adeta kapısından kovdu. Diploma vermiyorlar, iki yıl eğitimden sonra, ‘Yatay geçişiniz yasal değilmiş’ diyorlar. Hayallerimiz, yıllarımız ne olacak? Cumhurbaşkanımız bir çare bulsun. Bizler ve ailelerimiz çok zor durumdayız. Çok emek ve çaba sarf ettik. Sonu bu olmamalıydı. Adalet istiyoruz” diye dert  yandı.
DUYGU PATLAMASI YAŞAMAKTAYIZ
Mimarlık Fakültesi öğrencilerden Muhammet Yasin Uyanıkoğlu ise, yaşananlar karşısında çaresiz kaldıklarını dile getirdi, “Öğrenim süresinde çok çaba sarf ettik. Gece yarılarına kadar ders çalıştık, projelerimizi çizdik. Ama mezun olamıyor, diploma alamıyoruz. Yaşadıklarımız sözlerle anlatılamıyor, kelimelerle ifade edilemiyor. Duygu patlaması yaşıyoruz. Okul bize yardımcı olmuyor, ‘Yeter artık, gelin kafamıza sıkın’ diyorlar. İnandık ama gelin görün ki, okuldan bir icraat görmedik. Devlet yetkililerinden Allah rızası için yardım bekliyoruz” diyerek yardım istedi.
Ellerinde, ‘Adalet istiyoruz’, ‘Hayallerimizi geri verin’ ve ‘Diplomasız mühendisler’ yazılı dövizler taşıyan öğrenciler, mezuniyet töreninde giydikleri kepleri üniversite girişine fırlatarak tepkilerini dile getirdi.
Bu arada, konuyla ilgili olarak konuşan Avrasya Üniversitesi Rektor Yardimcisi Prof. Dr. Yavuz Özoran, "Öğrencilerin mağduriyetini gidermek için çalışıyoruz. Avukatlarımız bu süreç için yoğun bir çalışma yürütüyor. Umarım netice alınır" dedi.

FOTOĞRAFLI