Ödül; Anne baba ve öğretmen çocuğun gösterdiği olumlu davranışlarını mutlaka ödüllendirmeliler. Ödül alan çocukta, davranışı tekrar etme eğilimi görülecektir. Bu ödüller şeker, çikolata olabileceği gibi gülümseme, kucaklama şeklinde de olabilir.

Çocuk istenen davranışı kazanınca bu tür ödüller azaltılabilir. Önemli olan ödülün, istenen davranışın oluşmasının hemen ardından ve tutarlı olarak verilmesidir.

Görmezden Gelme; İstenmeyendavranışın ortadan kalkması, ödülün iyi kullanılması ile mümkün olur. Bunun yanı sıra sebepsiz ağlama, bağırma vb. gibi istenmeyen davranışlarda çocuğa ilgi göstermemek uygundur.

Ayrıca, davranışın oluşum sıklığını, şiddetini ve sürekliliğini, davranışa sebep olan önceki ve sonraki olayların neler olduğunu iyice anlamamız gerekir. Neler yapabiliriz;

1.Hatalı davranışı görmezden gelebiliriz.

2.Olumlu davranışta bulunan kardeşi veya arkadaşını onun yanında ödüllendirebiliriz.

3.Çocuğa 2,3 dakika sırtımızı dönüp, ilgisiz kalabiliriz.

4.Yaptığı hatalı davranışı nedeniyle sandalyesinde duvara dönük oturtup düşünmesini isteyebiliriz.

5.Çocuğu fazla uyaranın olmadığı bir odada, hiçbir şey yapmadan kısa bir süre denetimimiz altında oturtabiliriz.

Çocuğumuzun “ödül ve görmezlikten gelme” teknikleri ile davranışlarında değişme olmuyorsa başka yollar denenmeli. Aslında davranış etkili bir şekilde kontrol edilir, anında ve tutarlı bir şekilde ödül verilirse “ceza” ya hiç gerek kalmaz.

Cezalandırma; Eğitimde cezayı tasvip etmemekle beraber,özel durumları olan çocuklar için komut vermekve bu komutların kısa,net ve anlaşılır olması gerekir.

Çocukların bazı davranışları, onlar için kendi kendine ödül değeri taşıyabilir. Bir takım parmak ve el hareketleri, tükürme, parmak emme, ısırma, sallanma, eşya biriktirme. v.b. davranışlar çocuğa haz verebilir.

Bu durumda görmezden gelme veya ödül vermeme hiç etkili olmaz. Bu gibi durumlarda araya girmeli, davranış durdurulmalı. Eğer yeterli olunamıyorsa negatif davranılabilir. Yüksek sesle ”hayır, olmaz” diyerek kararlı bir tavırla hareket engellenmeli.

Elle yapılan rehberlik; Fiziksel yardım anlamına da gelir. Yetişkinin elini çocuğun elinin üstüne koyarak ve manipüle ederek çocuğun istenen hareketi yapmasına yardım etmesidir. Bu mükemmel bir yöntemdir. Tüm çocuklara yeni becerilerin öğretiminde kullanılabilir. Çocuk kendiliğinden gayret sarf etmeye başladığında yardım yavaş yavaş geri çekilmeli.

Yaşamın Eşsiz Varlıkları Annelerimizin Anneler Gününü Kutluyorum. Sonsuz Sevgi Ve Muhabbetlerimle Allaha Emanet Olalım.