Gülseli Kenarlı / İstanbul, 14 Mayıs () - Doğan TV Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, dijital stratejilerde "birer, üçer, beşer yıllık" planlar ile devam etmenin mümkün olmadığını vurguladı ve devamlı kendini yenileyen esnek iş modelleri ve stratejilerinin önemine dikkat çekti.

Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi,  Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Zirveye Vodafone Türkiye Ceo'su Gökhan Öğüt, Doğan TV Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin yanı sıra i dünyasından bir çok isim katıldı. Programın açılışında Mercan Dede'nin hazırladığı hologram gösterisiyle başladı.

Ardından Vodafone CEO'su Gökhan Öğüt'ün moderatörlüğünde, Doğan TV Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Cansen Başaran Symes, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay'ın konuşmacı olduğu 'Türkiye'de Digitalleşme' adlı bir oturum gerçekleştirildi. Panelde konuşan Arzuhan Doğan Yalçındağ, strateji konusunda şirketlerin birer, üçer, beşer yıllık planlar yaptığını vurguladı.

"Genç nüfusumuz dijital dönüşümü çok iyi kullanıyor"

Arzuhan Doğan Yalçındağ, dijitalleşmenin Türkiye'deki medya sektörüne de bütün dünya ile aynı yansıdığını belirterek, "Burada da en önemli konulardan biri genç nüfusumuz. Türkiye çabuk adapte olan klasmanda sıralanıyor" dedi ve ekledi:

"Çünkü genç nüfusumuz dijital dönüşümü çok iyi kullanıyor, çok hızlı kullanıyor; biraz da sabırsız. Sanki bire bir ilişki kuruyormuş hissiyatında gibi bizden de direk anında geri bildirim ve değişimi bekliyor. Aslında bu da bizim daha esnek, daha dinamik, dönüşüme çabuk ayak uydurabilir bir hale gelmemizi sağlıyor. Medyada yaratıcılık çok önemli biliyorsunuz, yaratıcılığı da zorluyor. Sadece kendi inandıklarını dayatmak değil, oradan geri bildirim alarak yaratıcılığı belirliyor. Biz de üretici olarak, dijital tüketiciyi yönlendiriyoruz."

"Big data çok değerli bir olgu"

Yalçındağ, konuşmasında Big Data'nın (Büyük Veri) önemine vurgu yaparak, "Big Data çok önemli hepimizin bildiği gibi. Çok değerli bir olgu" dedi ve şöyle anlattı:

"Bunun en önemli ayaklarında biri neden medya? Çünkü medyada paylaşılanlar, medya tüketicisinin paylaştığı şeyler çok özel şeyler. Kendi kişiliğiyle, düşünce tarzıyla, tüketim alışkanlıklarıyla, sosyal hayata bakışlarıyla. Bir çok farklı bileşeni içinde barından bir bilgi birikimi. Aynı zamanda tüketim alışkanlıklarını da içinde barındırıyor. Bu bilgiyi isterseniz Boeing uçağı yaparken kullanabilirsiniz ve müthiş bir tasarruf ve güvenlik elde edebilirsiniz. Ama bu bilgiyi doğru analiz etmek de başka bir bilgi, beceri ve tecrübeyi gerektiriyor.  Biz o konuda ne kadar ileriyiz, ciddi soru işaretlerim var. Kendimizi ne kadar geliştirebiliriz sektör olarak, şirket olarak ve ülke olarak. Burada da almamız gereken çok ciddi bir yol var."

"Ekonomik dönüşümü de ancak bununla sağlayabiliriz"

Türkiye'de bir fırsat penceresi bulunduğunu ifade eden Arzuhan Doğan Yalçındağ, "Bu 10 yıllık, 20 yıllık bütün gelişen ülkelerde yaşanan bir fırsat penceresi. Bu zamanı heba etmede, teknolojiye biraz daha yatırım yaprak devlet olarak, özel sektör olarak ve sivil toplum olarak bir rekabet avantajı sağlayabiliriz. Zaten ekonomik dönüşümü de ancak bununla sağlayabiliriz. İnovasyon yaratabilirsek ki, bu da, düşünce sistematiğimizi, eğitimimizi aslında serbestleştirip, özgürleştirip dijital ortamdan beslenerek yaratıcı bir toplum olmaktan geçiyor. Bu fırsatı, bu zaman dilimini heba etmeden kullanmalıyız diye düşünüyorum" dedi.

"Çok zor birşey değil"

Yalçındağ, korsan yayınlar konusuna da değinerek, "Korsan konusu, Amerika'da ve Avrupa'da nasıl büyük miktarda önlendiğinin pratikleri var. Burada da gerekli düzenlemeyi ve zihinsel dönüşümü gerçekleştirebilirsek, çok zor bir şey değil. Geçtiğimiz 1 yılda çok ciddi ilerlemeler de kaydedildi; hem bilinçlenme anlamında, hem yasal düzenlemeler anlamında" diye konuştu ve şöyle devam etti:

"Devamlı kendini yenileyen esnek iş modelleri ve stratejileri olmalı"

"Strateji konusunda da bizler alışmışız şirketlerimizde birer yıllık bütçelere, üçer yıllık, beşer yıllık planlar yapmaya. Dijital stratejilerde bunun çok kolay olmadığını düşünüyorum. Çok daha esnek olmalıyız. Kendi deneyimlerimden de görüyorum. Dijital dönüşüm çok fazla, teknoloji çok hızlı değişiyor, insanların tüketim davranışları çok hızlı değişiyor. Dolayısıyla bir yıllık, iki, üç yıllık stratejiler yapıp devam edemeyiz.  Devamlı kendini yenileyen esnek iş modelleri ve stratejileri olmalı."

"E-devletin de geliştirilmesi lazım"

TÜSİAD Başkanı Symes, bilgi ve iletişim teknolojilerinin akıllı büyüme inisiyatifi etrafında odaklanması gerektiğine inandığını ifade ederek, "Biz TÜSİAD olarak da bu sene programımızı aslında kapsayıcı büyüme ve dijitali de ortasına koyarak akıllı büyüme. Matematik, fizik, bu bilgilerle donanan bir gençlik çok önemli. Bu da bizim bir çalışma alanımız. Böylece insan kaynağının yeteneklerinin geliştirilmesinde dijital çağda yolculuk yapabilecek bu vasıflara sahip insan kaynağına odaklanmamız gerektiğini düşünüyoruz. TÜSİAD'ın eğitim çalışmalarında bu fen, matematik ile ilgili Geçen sene yaptığımız çalışmaları bu sene  daha kapsamlı olarak devam ettireceğiz" dedi ve ekledi:

"E-devletin de geliştirilmesi lazım. Bu konuda da bizim geçmişte yaptığımız, Bilişim Vakfı ile beraber kamu kurumları ve belediyelerin, başarılı E-devlet projelerine 'e-Türkiye' ödülleri veriyoruz. Bunu da bu sene geliştireceğiz. Dolayısıyla devleti de içine alan kapsayıcı büyüme, dijital ajanda etrafında, kentle beraber bu büyük datanın etrafında rekabet avantajı yaratacak bilgiler üzerinden yeni teknolojilerle rekabetçi bir Türkiye diyorum."