Hasan KIRMIZITAŞ/GAZİANTEP, () - GAZİANTEP'te kurulu petrol ürünleri ticareti yapan Kızıl Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kızıl, Türkiye'nin IŞİD'den petrol aldığı iddialarının doğru olmadığını söyledi. Suriye ile Türkiye arasında petrol boru hattı bulunmadığı için teknik olarak bu ticaretin mümkün olmadığını ifade eden Kızıl, buna alternatif olarak illegal yollarla petrolün tankerlerle taşınmasının da imkansız olduğunu vurguladı.
Geçmişte TSK'ya yakıt ikmali gerçekleştiren, NATO'nun Türkiye'de konuşlandırılan patriot bataryalarının yakıtını temin eden ve Irak operasyonu sırasında da ABD Ordusu'nun ihtiyacını karşılayan Kızıl Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kızıl, son günlerde gündemden düşmeyen IŞİD petrolünü Türkiye'nin satın aldığına yönelik açıklamaların doğruyu yansıtmadığını ifade etti.
30 yıldır Suriye, Irak ve İran ile dönemsel olarak petrol ticareti yaptıklarını belirten Mehmet Kızıl, bölge ülkelerindeki petrol ticareti hareketliliğini yakından takip ettiklerini ifade etti.
20 YILDIR SURİYE İLE KARAYOLU PETROL TİCARETİ YOK
Türkiye'nin IŞİD'den petrol almasının teknik olarak mümkün olmadığını ifade eden Mehmet Kızıl, şunları söyledi:
"DEAŞ'ten ham petrol ticareti teknik olarak asla mümkün değildir. Çünkü ham petrol ticareti yapılabilmesi için Suriye ile aramızda petrol boru hattı yok. Bunun için bu ülkedeki petrolün satın alınarak Türkiye'ye transferi mümkün değildir. İkinci alternatif yol ise petrolün karayoluyla tankerler aracılığıyla taşınmasıdır. Ancak bu da mümkün değildir. Çünkü komşumuz Suriye ile 20 yıldır karayolu ile petrol ticaretine kapılarımız kapalı. Suriye ile petrol ticareti yapılabilmesi için öncelikle kanun çıkarılması gerekiyor ve henüz böyle bir kanun yok. Yine illegal yöntemlerle böyle büyük bir petrol ticareti yapılabilmesi de mümkün değil. Çünkü, bu petrolün transferinin yapılabilmesi için binlerce TIR olması lazım. Böyle bir durum söz konusu olsa bile binlerce TIR'ın geçeceği güzergah belli olduğu için kimsenin farkına varmaması mümkün değil. Yani sonuç olarak Suriye'den Türkiye'ye direk legal veya illegal petrol ticareti imkansız."
IRAK ÜZERİNDEN DE TİCARET İMKANSIZ
Kızıl, teknik olarak Suriye'den Türkiye'ye yapılamayan petrol ticaretinin Irak üzerinden yapılabileceğini ancak bunun da imkansız olduğunu vurgulayarak şöyle dedi:
"Suriye'den direk yapılamayan petrol ticaretinin alternatif olarak Irak üzerinden yapılabilmesi ihtimali var. DEAŞ, petrolü Silopi'deki Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye gönderebilir. Ancak, bölgeyi bilen ve Irak'la bu sektörde ticaret yapan şirket olarak bunun da imkansız olduğunu söyleyebilirim. Çünkü Irak'ta petrol ticaretini sadece Irak ve Kürdistan Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile yapılabiliyor. Yine Irak'ın Türkiye'ye açılan Habur Sınır Kapısı'nın bulunduğu bölgeler Kürt güçlerin elinde. Bugün için bakıldığında Kürt güçlerin DEAŞ ile savaş halinde olduğu herkesin malumu. Yani; Kürtler düşmanı olduğu DEAŞ'in petrolünü satmaya aracılık yapmaz. Sonuç olarak DEAŞ petrolü Türkiye'ye satıyor iddiası çirkin bir iftiradır."
Kızıl, IŞİD'in elinde bulundurduğu petrolü Suriye içerisinde farklı gruplara satabileceğini ancak farklı bir ülkeye satarak gelir elde etmesinin söz konusu olamayacağını da sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI