İstanbul, 9 Ekim () - İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in karşı çıkışlarına rağmen, Yönetim Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği ısrarından vazgeçilmemesi gerektiğini vurguladı.

Zeytinoğlu, Almanya Başbakanı Merkel’in basına da yansıyan “Türkiye’nin AB üyeliğine halen karşıyım” sözlerini şöyle değerlendirdi:

“Türkiye’nin AB Uzmanı” olma kimliğini 50 yıldır taşıyan bir sivil toplum örgütünün Yönetim Kurulu Başkanı olarak, Almanya Başbakanı Sayın Angela Merkel’in ‘Türkiye’nin AB üyeliğine halen karşıyım’ şeklindeki değerlendirmelerini üzüntüyle karşıladığımı ifade etmek isterim. Unutulmamalıdır ki Türkiye’nin Avrupa ile olan ilişkileri gelişigüzel evrilmiş bir birlikteliğin ötesinde, 50 yılın aşan bir maziye sahiptir. Bu uzun geçmişte 2015 yılı ile üyelik müzakerelerinin 10’ncu yılına girmiş bulunuyoruz.
Başlangıcından itibaren taraflar arasındaki ilişki, ülkemizin AB üyeliği hedef alınarak ve belirli kurallar ekseninde yürütülmüş ve yürütülmektedir. Bu çerçevede tüm ilgili tarafların, Türkiye-AB ilişkilerinin düzenli bir şekilde gelişmesi yönünde tavır alması gerektiğine inanıyorum."

Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkanların olduğunu ve bundan sonra da olacağını vurgulayan Zeytinoğlu, "Ancak bu konuda engelleyici olmama vizyonunu göstermek, Türkiye-AB ilişkilerinin üzerine inşa edildiği temellere saygı duymanın bir gerekliliğidir" dedi ve ekledi:

"Üzülerek görüyoruz ki Almanya Başbakanı Sayın Merkel, bir kez daha, Türkiye’ye ve Avrupa’ya, ülkemizin muhtemel AB üyelik yolunun Berlin’den geçtiğini göstermeye çalıştı. Ne var ki bu, Sayın Merkel’in bu yöndeki ne ilk, ne de son değerlendirmesi olacaktır. Bu çerçevede bizlerin ülkemizin AB üyeliği ısrarından asla vazgeçmememiz gerekiyor."

Türkiye'nin AB üyeliğinin, Birleşik Avrupa vizyonu için 2004 genişlemesinin tamamlayıcısı olacağını da vurgulayan Zeytinoğlu, "Son mülteci krizi de açık şekilde göstermiştir ki, bugün Avrupa'nın karşı karşıya kaldığı sorunlara Türkiye'siz çözüm üretmek imkansızdır. Bu çerçevede Türkiye ile üyelik müzakerelerini başlatan vizyona ve liderliğe, her iki tarafta da, bugün daha çok ihtiyaç duymaktayız" diye ekledi.