İstanbul, 24 Haziran () - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İngiltere’nin AB’den ayrılma (Brexit) yönündeki kararının Türkiye ihracatına etksinin sınırlı olacağını söyledi.

Brexit'e ilişkin olarak bir açıklama yapan Büyükekşi, "2015 ihracatımızın yüzde 44.5’ini AB ülkelerine yaptık" dedi ve ekledi: "Aynı dönemde İngiltere 10.6 milyar dolar ile Irak’ı geride bırakarak en çok ihracat yaptığımız ikinci ülke oldu. İthalatımızda da önemli bir yere sahip olan İngiltere ile 2015’teki toplam ticaret hacmimiz 16 milyar dolar. Biz ihracatçılar olarak İngiltere’nin AB’de kalmasını arzu ediyorduk. Ancak İngiltere halklarının kararını saygıyla karşılıyoruz."
İngiltere’nin 2015 yılındaki toplam ithalatında Türkiye’nin yüzde 2’den daha az pay aldığına işaret eden Büyükekşi, "İngiltere’nin AB’den resmi olarak ayrılması belli bir süre alacak" diye anımsattı ve şöyle devam etti: "TİM olarak yaptığımız çalışmalarda Brexit’in ihracatımıza kısa vadede etkisinin sınırlı olacağını gördük. İngiltere’nin AB’den ayrılması ile birlikte İngiltere’nin Gümrük Birliği’nden çıkarılması sonucunda Türkiye ile İngiltere arasındaki gümrük duvarları yeniden yükselişe geçebilir. Bu da şüphesiz  ikili ticaretimizi ilk bakışta olumsuz etkileyecektir. Ancak, ayrılma müzakerelerinde İngiltere’nin Gümrük Birliği içinde bırakılacağı ya da İngiltere ile AB arasında bir STA akdedileceğini öngörüyoruz. Önümüzde iki yıllık bir süre var; bu sürede Avrupa Birliği ve İngiltere arasında yapılacak müzakereler, bizim Türkiye olarak bu süreçten nasıl etkileneceğinizi de belirleyecek. TİM olarak, İngiltere ile ticaretimizde ciddi bir etkilenme olmayacağı kanaatindeyiz."