Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, () - ADANA Ziraat Odası 2'nci Başkanı Cahit İncefikir, bahçede 35 kuruşa sattıkları portakalın kilosunun bazı dönemlerde İstanbul'da 4 liraya kadar çıktığını; Rusya krizi sonrası narenciyeye yeni pazar aramak kadar, yurt içinde satılan ürünün fiyatını düşürmenin yollarının bulunmasını istedi.
Narenciyenin fiyatının bahçeden, tüketiciye ulaşana kadar işçi, nakliye ve vergisi nedeniyle arttığına dikkat çeken Cahit İncefikir, "Narenciyenin fiyatı bahçede zaten ucuz. Fiyatın yükselmesine, tüketicinin satın aldığı tezgaha gidene kadar üzerine binen masraflar neden oluyor" dedi. Bunun için ilk aşamada toptancı hallerindeki hal vergisinin azaltılması, nakliye araçlarına yakıt desteği verilmesi gibi önlemler getirilebileceğini kaydeden Cahit İncefikir şöyle konuştu:
"İhracatçı, 1 Ocak öncesi toplayabildiği kadar ürünü Rusya'ya götürdü. Ancak bu ayın sonuna doğru farklı cins portakal ve mandalina da hasat var. Bu ürünleri yurt içinde tüketmeliyiz. Bunun için de acil müdahale gerekiyor. İç piyasayı canlandırmalıyız. Bizim soframıza mutlaka narenciyeyi sokmamız gerekiyor. Burada devletin alacağı en büyük önlem iç pazarda tüketiciye ürünü daha ucuza ulaştırılabilir bir hale getirebilir. Hal vergisi kaldırabilir. Nakliye konusunda büyük şehirlere gidecek olan kamyonlara yakıt desteği verilebilir. 1 Ocak öncesi inanılmaz bir ihracat oldu. İhracatçı tutabildiği kadar depo tutup götürebildiği kadar malı Rusya ya götürdü. Ancak bu yeterli gelmeyecektir. Çünkü hala hasat edilecek narenciye var."
Adana Ziraat Odası'nın verilerine göre, Adana'da limon, portakal ve mandalinanın aralarında yer aldığı yaklaşık 9 milyon narenciye ağacı bulunuyor. Adana, Türkiye'de üretilen narenciyenin yüzde 40'ını karşılıyor. Narenciye ağaçlarından 7 milyonun meyve verdiği biliniyor. Ayrıca bu ağaçların bulunduğu bahçeler, ovanın 343 bin 786 dekarlık bölümünü kaplıyor.

FOTOĞRAFLI