Uğur MART- Ali KADI/NİĞDE, () - NİĞDE Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, 2015'te üretilen 1 milyon 200 bin ton patatesin depolarda bekletildiğini belirterek, "Çiftçilerimiz patateslerini ellerinden çıkarmak için çaba harcıyorlar" dedi.
Geçen sezon kilosu 5 liraya kadar çıkan ve bu nedenle ithal edilmesi dahi gündeme gelen patatesin bu yıl para etmediğini belirten Veli Kenar, "2012 ve 2013 yıllarında olduğu gibi bu yıl aynı sıkıntılar yaşıyoruz" dedi. Şu an patatesin 30-40 kuruş arası alıcı bulduğunu ifade eden Kenar, şunları söyledi:
"Geçen yıl zam şampiyonu olan patatesimiz bu yıl çiftçileri zarar ettiriyor. Yaklaşık 70 kuruşa mal ettiğimiz patatesi bugün 30-40 kuruşa satınca maliyetin altında satmış oluyor. Böyle olunca önümüzdeki yıl ekim için tohumunu, gübresini, mazotunu alamamakta ve geçmişteki borçlarını ödeyemedikleri gibi banka kredilerine yükleniyorlar. Bu yıl Niğde'de ki 200 bin ton patates depolarda bekletiliyor. Mart ayında bu patates filizlendiği için Pazar payının düşeceğini tahmin ediyoruz. Çiftçilerimiz patateslerini ellerinden çıkarmak için çaba harcıyorlar. Önümüzdeki yıl yine ekim alanlarının daralacağını ve fiyatların yükseleceğini tahmin ediyoruz. Çiftçi ekim yapmadığı için göremiyoruz ama çare bulunmazsa, patates elden çıkmazsa önümüzdeki yıl vatandaşın ekemeyeceği borçlarını ödeyemeyeceği gibi bir sürü sorunla karşılaşacaklar ve türecilerden pahalı patates yiyecek."
'TERÖR OLAYLARI PATATESİ VURDU'
Patates üreticisinin zor durumda olduğunu belirten Kenar, şöyle devam etti:
"En büyük pazarımız Irak ve Suriye idi. Burada da terör olayları olunca patates gitmiyor. Rusya gibi Gürcistan gibi ülkelere gidiyor ama az bir oranda satılıyor. Şuan da tüccarlar, ihracatçılar gönderse günlük 2 veya 3 TIR gidiyor o da yeterli olmuyor. Pazar değeri olmadığı için depolarda patates çürür ve atılmak zorunda kalınır. Hükümet tarafından teşvik çalışmaları gibi çalışmalar yapılması gerekiyor. Bana göre patates milli bir yiyecektir. Yurtlarda, askeriyelerde, okullarda, hastanelerde Suriyelilere gıda yardımında bulunulması ve tüketiminin artırılması bizim çiftçimize ilaç olacak."

FOTOĞRAFLI