Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, () - ZİRAAT Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, yıllık 300 milyon dolar ihracat getirisi olan limon hasadının başladığını, ancak üreticinin pazar bulmakta zorlandığını söyledi.
Türkiye'de üretilen 750 bin ton limondan 400 bin tonunun ihraç edildiğini belirten Semih Karademir, "Limonumuzu başta Rusya olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ediyoruz. Bu yıl yaşadığımız en büyük sıkıntılarından biri Ortadoğu'daki kan gölü" dedi. Türkiye'de ciddi bir tarım politikasının olmadığını savunan Karademir şöyle devam etti:
"Limonla ilgili pazarlama sıkıntıları yaşıyoruz. Üreticilerimiz hasadın başladığı şu günlerde önemli bir ihracat kalemi olmasına rağmen, limonunu satmakta zorlanıyor. Bunun en önemli nedeni ise ciddi bir tarım politikasının olmaması. Beraberinde üreticinin örgütlenmemiş olmasıdır. Bununla birlikte pazar açısından sıkıntı var. Pazarın büyük bölümünü Rusya'nın oluşturması nedeni ile sorun yaşıyoruz. Bizim Rusya dışında devletimizin başka ülkelere ihracat aralığını aralaması gerektiğini düşünüyoruz. Bununla birlikte üretimden, ihracat noktasına kadar, üreticilerimizin de içinde bulunacağı pazarlama organizasyonlarının olması pazarlama sorunlarını ortadan kaldıracaktır. 2014'e baktığınız zaman ihracatçılarımız Rusya'da batakta kaldı. Şu an limon hasadı başladı, ancak hala limonla ilgili ne yazık ki Ekonomi Bakanlığımızın, çalışması yok. İhracatçıya destek olması için biran önce bakanlığın çalışma yapılması gerekiyor."

FOTOĞRAFLI