Adnan ÇELEBİ/ NİĞDE, () - TÜRKİYE'nin elma deposu kentlerinden olan Niğde'de 'Yaz elması' olarak da bilinen erkenci elma hasadı başladı. Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, herhangi bir doğal afet ya da hastalık olmaması durumunda bu yıl yaklaşık 370 bin ton rekolte beklediklerini söyledi.
Geçen yıl yaşan don olayı nedeniyle 130 bin ton ile beklenilenin çok altında bir elma hasadı yapan Niğde, bu yıl erkenci elma ile umutlandı. Veli Kenar, ilkbahar yağmurlarıyla ortaya çıkan hastalıklar ve bazı yerlerde meydana gelen dolu zararı gibi nedenlerle zorlu geçen bir yetiştirme sezonunun ardından elma üreticilerinin hasada başladığını ve karlı bir sezon umut ettiklerini söyledi. Kenar, "Ayrıca kara leke ve külleme hastalıklarının yanı sıra iç kurdu, kırmızı örümcek ve manas gibi ana zararlılarla mücadele eden elma üreticilerimiz, bütün zorlukların üstesinden gelerek son derece kaliteli ürünleri tüketicilerimize sunuyor" diye konuştu.
BEKLENEN REKOLTE 370 BİN TON
Erkenci elmanın kilosunun bahçede 90 kuruş ile 1.1 TL arasında alıcı bulduğunu belirten Veli Kenar, şunları söyledi:
"Geçen yıl yaşanan don olayından dolayı 130 bin ton elma hasadı yapıldı. Şimdi normal elmalardan yaklaşık 2 ay önce hasat edilen erkenci elmaları topluyoruz ve şu an için hem ürünün kalitesi hem de miktarı umut verici. Eğer herhangi bir don ya da doğal afet olmazsa bu yıl Niğde olarak elmada yaklaşık 370 bin ton rekolte bekliyoruz."
Veli Kenar ayrıca, üreticilerin fiyattan memnun kalmamaları durumunda elmalarını soğuk hava depolarında saklamalarını tavsiye etti.

FOTOĞRAFLI