İstanbul, 16 Ekim () - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Türkiye'de yapılması planlanan nükleer santralların tamamlanmasının hedeflendiği zamanda elektrik enerjisi üretiminin, tüketimi büyük ölçüde aşacağına dikkat çekti.

EMO'dan yapılan açıklamada, "Akkuyu ve Sinop ile İğneada`ya yapılması düşünülen nükleer santralların, elektrik enerjisi gereksinimi açısından geçerli hiçbir nedeni yoktur. Bazı kesim ve kişilere çıkar sağlamak için yapıldığını düşündüğümüz bu girişim hemen durdurulmalıdır" çağrısı yapıldı. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun'un, üçüncü nükleer santralın İğneada'da yapılacağını açıkladığı anımsatılan açıklamada, "Bilindiği gibi İğneada; 1966 yılında Akkuyu ve Sinop ile beraber nükleer santral yapılması için önerilen üç yerden biridir" denildi ve eklendi:

"Aradan geçen 50 yıla yakın bir süreden sonra tam da Cumhuriyet tarihinin en büyük katliamının yaşandığı günlerde bu katliamın zeminini hazırlayan hükümet tarafından İğneada`nın gündeme getirilmesi; amaç gündem değiştirmek değilse, nükleer santral yapımcıları ile yapılan bir anlaşmanın bu kargaşada geçirilmesi dışında bir anlam ifade etmemektedir."

"Üretim-tüketim dengesinden habersiz"

Bir nükleer santralın yapımının normal koşullarda 10 yıl sürdüğünün altı çizilen EMO açıklamasında, "Demek ki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı`nın kendine bağlı kuruluş olan TEİAŞ`ın 2023 yılı tüketim tahmininin 415 milyar kilovat saat (kWh) olduğundan ve aynı yıla kadar enerji üretiminin 515 milyar kWh olacağından ve 100 milyar kWh arz fazlası oluşacağından haberi yoktur" denildi ve şu konulara dikkat çekildi:

"Ayrıca AKP hükümetlerinin her dokümanında yer alan ve uygulamada çeşitli zorluklar çıkararak engellediği yenilenebilir enerji kaynakları maliyetlerinin hızla düşmekte olduğu yadsınamaz bir gerçektir.
Bugün için güneş enerjisi tesislerinde megavat (MW) başına kuruluş bedeli 1.2 milyon dolara düştü. Rüzgar santrallarında ve büyük güçlü su santrallarında bu rakam daha düşüktür. Anlaşılan Bakanın bu rakamlardan da haberi yok ki yatırım maliyeti MW başına 6 milyon dolardan fazla olan nükleer santralın üçüncüsü için yatırım kararı açıklamaktadır."

Nükleer: Dolar bazında pahalı fiyat

Nükleer santrallarda elektriğin kilowatsaat başına ABD'de 2.4 sente üretildiği, Fransa`da nükleer santrallar elektriğin 4.5 eurosente  satıldığı vurgulanan EMO açıklamasında "Türkiye`de ise Devlet Akkuyu`dan 12.35 sente, Sinop`ta yakıt hariç 10.83 sente alacak. Nitekim dolar kurundaki yükselme nedeniyle de hem ülkemizde elektriğin pahalılaşmasına yol açacak düzeyde fiyatları artacak" diye eklendi.