İstanbul, 17 Şubat () - Dünyanın en büyük üreticileri Suudi Arabistan ve Rusya'nın öncülüğünde varılan "üretimi sınırlandırma" anlaşması küresel emtia piyasalarını tatmin etmedi.

Anlaşmanın duyurulmasıyla hızla tırmanarak 35.55 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı 32.00 dolara kadar geriledi. Brent'e paralel olarak 31.58 dolara kadar yükselen ABD tipi hafif hampetrolün varil fiyatı da 28.8 dolara düştü.

Piyasalarda, anlaşmaya İran'ın da bazı ayrıcalıklarla katılabileceğine ilişkin beklentilere yol açan haberler de etkili olurken, Brent 32.20 ve ABD tipi petrol de 28.95 dolar dolayında hareket etmeye başladı.

Rusya'nın girişimiyle dün ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) önde gelen üreticilerinen katılımıyla yapılan toplantıda, küresel petrol arzının Ocak ayındaki düzeyinde dondurma konusunda anlaşma sağlandı. Katar'ın başkenti Doha'da yapılan toplantıya Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Venezüela Petrol Bakanı Eulogio Del Pino, Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Naimi ve Katar Enerji Bakanı Mohammed bin Saleh Sada katıldı.

Katar Enerji Bakanı Mohammed bin Saleh Sada, Rusya, Venezuela ve Suudi Arabistan enerji petrol bakanlarıyla yaptıkları toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında, diğer üreticilerin de onaylamaları durumunda, petrol üretiminin Ocak ayındaki düzeyinde tutulacağını açıkladı. Saleh Sada, Rusya ve OPEC arasında varılan bu kararın küresel petrol piyasalarına istikrar kazandıracağını vurguladı.