HATAY’dan Suriye’ye ihracat karşılığı ithalat izini verilmesinin ardından, Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan bugün ilk olarak bin ton patates ve kuru soğan ihraç etti.
Reyhanlı İlçesi’nde bulunan Büyük Ortadoğu Gümrükleme İthalat İhracat Şirketi sahibi Salih Arslan, yaklaşık 2 yıldır bekledikleri Suriye’den ithalat izninin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan çıktığını belirterek, 'ihracat karşılığı ithalat izni' verilen Hataylı tüm tüccarların rahat nefes aldıklarını, ihracatın da bugün başladığını söyledi.
BAKAN TÜFENKÇİ’YE TEŞEKKÜR
Arslan, “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na yaptığımız başvurulardan olumlu sonuç aldık. Suriye’den pamuk, kimyon ve mercimek ile bakla ithalatına karşılık ülkemizden patates, kuru soğan ihraç etmeye başlıyoruz. İlerleyen günlerde Suriye tarafından gelecek talepler doğrultusunda ihracatımıza devam edeceğiz. İlk etapta bin ton patates ve kuru soğanı Cilvegözü Sınır Kapısı’nda gönderdik. Bu imkanın sağlanması nedeniyle Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’ye teşekkür ediyoruz” dedi.
Suriye’ye başlatılan ihracat kapsamında, Amik Ovası çiftçilerinin ellerinde kalan patates ve kuru soğanın artık bir alıcısı olduğunu sözlerine ekleyen Arslan, çiftinin emeğinin karşılığını alacağını, ürünlerinin değer kazanacağını belirtti.
NAKLİYECİLER DE MEMNUN
Bu arada, işsizlikten yakınan nakliyecilerin de hareketlendiğini ve TIR’ların garajlarda kalmayacağını ifade eden Arslan şöyle dedi:
“Çiftçiler, tüccarlar ve nakliyeciler verilen izinler çerçevesinde artık çalışmaya başladı. Amik Ovası’nda yetişen ürünleri Suriye halkının istifadesine sunacağız. Temel gıda maddesi bulmakta sıkıntı çeken Suriye halkı ihracat yoluyla bulmakta zorluk çektiği ürünleri rahatlıkla bulacak. TIR’larla sevk edilen ürünler Cilvegözü Sınır Kapısı ile Suriye’nin Bab-Al Hava Sınır Kapısı arasında bulunan ara bölgede Suriye TIR’larına aktarılacak.”
Suriyeli tüccar Faysal Gazi ise, muhaliflerin kontrolünde bulunan Suriyelilerin temel ihtiyaç maddelerinin ihraç edilmesinden dolayı memnun olduklarını söyleyerek, halkın ihtiyaçlarına daha rahat cevap verebileceklerini ifade etti.

FOTOĞRAFLI