Mehmet DOĞANER/ERDEMLİ (Mersin), - MERSİN'in Erdemli İlçesinde üretilen Eğriçayır Balı, İtalya'nın Bologna kentinde düzenlenen 'Organik Bal' yarışmasında birinci seçilerek altın madalya ile ödüllendirildi.
İtalyan Organik Tarım Konsorsiyumu tarafından organik tarımın gelişimine destek vermek amacı ile her yıl düzenlenen organik bal yarışmasına (BIOLMIEL) Türkiye'den Eğriçayır Balı katıldı. BIOLMIEL'de İtalya, Yunanistan, ispanya, Romanya, Slovenya ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerden toplam 190 ürün yarıştı. Değerlendirme sonucunda Erdemli İlçesi'nde Torosların eteğinde Celal Çay'ın ürettiği Eğriçayır Polifloralı Organik Çiçek Balı (çok çiçekli), polifloralı bal kategorisinde birinci seçilerek altın madalya ile ödüllendirildi. 2'nciliği Yunanistan markası Corfu Bal, 3'ncülüğü ise İtalyan bal markası Alveus Bal aldı.
Celal Çay, Toroslarda üretilen balların yarışmalarda derece almasının üç nedeni olduğunu söyledi. Çay, birinci nedeninin Akdeniz Bölgesi'nin yazları çok kurak geçmesi yüzünden bölgedeki bitkilerin az nektar salgılamasına rağmen aroma, tat ve koku bakımından yoğun olması, ikinci nedeninin ise organik arıcılık ile kimyasal kalıntısız üretilmesi, üçüncüsünün de Toros florasının zenginliği olduğunu belirtti.
ABD VE İNGİLTERE'DEN SİPARİŞ
Eğriçayır olarak Kuveyt ve Birleşik Arap Emirliklerine de bal gönderdiklerini kaydeden Çay, dünyada kaliteli bala talep olduğunu, internet üzerinden sadece Türkiye içi online satış yapmalarına rağmen ABD ve İngiltere'den de perakende siparişler aldıklarını dile getirdi. ABD'de süpermarketlerde Çin'den ithal edilen balların 'Türk balı' adı altında satıldığını, ABD Arıcılar Birliğinin bununla mücadele etmeye çalıştığını ifade eden Celal Çay, yurt dışına daha çok organik bal gönderme çabası içinde olduklarını söyledi.
Avrupa'ya ihraç edilmek istenen Türk ballarında daha önce tarımsal ilaç kalıntısının çıkması nedeni ile Avrupa'daki imajını alınan ödüllerle iyi yöne çevirmeye başladıklarını altını çizen Çay, "Türkiye'de organik arı ürünleri üreten diğer firmalar da bu tür yarışmalara katılarak iyi dereceler alırlarsa, hep beraber Türk balının yurt dışındaki imajını düzeltmiş oluruz. Birlikten kuvvet doğar düsturu ile tüm bal üreticisi arıcılarımızı yarışmalara katılmaya davet ediyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI