Io Chokona / Atina, 22 Temmuz () - Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Standard And Poor's (S&P), Atina'daki kritik oylama öncesinde, Yunanistan'ın kredi notunu yükselttiğini açıkladı.

S&P’nin resmi web sitesinden yapılan açıklamada, Yunanistan'ın “CCC-" düzeyinde olan kredi notunun, alacaklılarıyla anlaşmasının ardından ülkenin "temerrüt riskinin azaldığı" gerekçesiyle "CCC+" düzeyine yükseltildiği belirtildi.
 
Yunanistan'ın EuroGroup'dan aldığı 7.16 milyar euroluk "köprü finansman" sayesinde Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Merkez Bankası'na olan borçlarını ödediği anımsatılan açıklamada, "Yunanistan'ın uzun dönemli kredi notunu, gelecek 12 aya ilişkin ticari temerrütün artık kaçınılmaz olmaması nedeniyle "CCC-"den "CCC+"ya yükseltiyoruz" denildi.

Yunanistan, köprü anlaşma sonucunda aldığı ilk dilim krediyle Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'na (IMF) olan borcunu hafta başında ödedi. Avrupa Mali İstikrar Mekanizması (EFSM) tarafından Yunanistan Merkez Bankası'na yatırılan 7.16 milyar euronun 6.25 milyar euroluk bölümünü borç ödemede kullanıldı.

Yunanistan, Pazartesi günü IMF’ye 30 Haziranda ödemediği 2.05 milyar euroyu, Avrupa Mrkez Bankası'na, tahvil ve faizleri için 4.2 milyar euro ve aynı zamanda da Yunanistan Bankası'na olan 500 milyon euroluk borcunu ödedi.

S&P açıklamasında, alacaklılarla yapılan anlaşma ve Yunanistan parlamentosunun ilgili yasayı onaylamasının ardından Yunanistan'ın Eurozone'dan çıkma olasılığının yüzde 50'nin altına gerilediğine dikkat çekildi.

Şirket aynı zamanda ülkenin not görünümünü de "negatif"ten "durağan"a revize ederken, bunun "CCC+" seviyesindeki notun gelecek 12 ayda ortaya çıkabilecek riskleri yansıttığı ve not indirimin olasılığının mevcut şartlarda çok yüksek olmadığı anlamına geldiğini ifade etti.

Yunanistan'ın notu yükseltmeye karşın hala S&P'nin "yatırım yapılamaz" ya da "çöp" olarak belirlediği seviyenin altında bulunuyor. S&P'nin notlandırma sistemine göre, "BBB-" üstündeki kredi notlarına sahip olan ülkeler "yatırım yapılabilir" kategorisine giriyor.

Kredi derecelendirme şirketinin not artışı, Yunanistan'ın alacaklılarıyla anlaşma sonrasında, hükümetin dayanıklılığı açısından "test" niteliğinde olacağı belirtilen ikinci parlamentoda oylaması öncesine rastladı.

Parlamentoda bugün yapılacak oylama, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın, "Euro bölgesinde kalmak için imzalamak zorundaydık" diye nitelendirdiği ve "ağır koşullar" içeren kredi paketinin uygulanması için önemli adımlardan birini oluşturuyor.

Oylamada kendisini desteklemeye yanaşmayan Syriza milletvekillerinin tutumuna sert tepki gösteren Çipras, “Şimdiye kadar kahramanlık içeren güzel sözler dinledim, ama uygulanan baskılara bir çözüm önerisi duymadım. Eğer birileri alternatif Sol projenin Soible Projesiyle aynı olduğuna, Darphaneden para stoklarının gasp edilmesine ya da emeklilere maaş yerine iou (borç sertifikası) verilmesi gerektiğine inanıyorlarsa, çıkıp Yunan halkına bunları anlatsınlar. Benim imzamın temin ettiği güvencenin arkasında saklanmasınlar” dedi.