Gülseli Kenarlı – İdris Tiftikçi / İstanbul, 12 Mayıs () - Konda Araştırma Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır, CHP ve Adalet ve Kalkınma Partisi'ni, "toplumun diğer kesimlerini dikkate alan hiçbir şey üretmemekle" eleştirdi.

Türk Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) toplantısı Sabancı Center’da yapıldı. Açılış konuşmalarının ardından “2016 yılında tahmin yapmak mümkün mü?” konulu bir panel düzenlendi.

Panele Konda Araştırma Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır, Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin, Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın ve Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Global Source Danışmanı Murat Üçer katıldı.

Panelde bir konuşma yapan Konda Araştırma Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır, “Türkiye siyasetinin bir kısmına baktığınızda bir çok açıklaması var. İki eksenin dört köşesini şöyle adlandırmak mümkün; Türkçülük, Kürtçülük, laikçilik, dincilik demek mümkün. Bu seçim sonucuydu” dedi.

Toplumun farklı kesimlerinde kürtaja bakış

Ağırdır, yaptıkları araştırmalara dayanarak, Türk toplumunun 2016 yılındaki haline grafik olarak bakıldığında yatayda en sağda HDP’nin, olduğunu dikey olarak bakıldığında ise en altta dindar kesimin en üstte de inançsız kesimin bulunduğunu vurguladı ve ekledi:

"Bu haritanın anlamını daha iyi gösterecek şeylerden birisi şu; kürtaja bakış. Kadınlar isterse kürtaj yapabilir fikrini, bu toplumsal haritada nasıl dağıldığını görüyorsunuz. Dindarlığın daha koyu olduğu alanda ya da gelir ve eğitimin düşük olduğu alanda hayırdan başlıyor, yukarıya doğru seyrediyor. Bu da partilerin son 6 yıldaki hareketi. Yani 2010 yılı ile 2016 yılı aralığında karasızlar dahil siyasi tercihlerin bu toplumun yıldız haritası üzerinde nasıl hareket ettiklerini görüyorsunuz. İlginç olan şey, CHP’nin ya da AK Parti’nin toplumun belli bir kesimine yerleşmesi ve hiç kıpırdamamasıdır. Toplumun diğer kesimlerini dikkate alan hiçbir şey üretmemesidir, toplumun diğer kesimlerinde hiç seçmen çekememesidir. Bulundukları yer neresiyse oradan kıpırdamıyorlar 6 yıllık seyirde."

"Başka adres aramayın, adres benim"

Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin de panelde yaptığı konuşmasında son günlerde siyasi gelişmelere değinerek, “Gidişatımız, Türkiye’nin iç politikasında da, dış politikasında da verilen mesajın artık içeride de, dışarıda da tek adresin muhatap olarak tanınması gerektiği mesajıdır. Yani dış ilişkilerde, içeride ve dışarıda Sayın Erdoğan; ‘bundan sonra bana geleceksiniz, başka adres aramayın, adres benim’. Bu ilk bakışta hem diplomaside, hem yatırımda cazip bir şey oluşturuyor. Sonuçta Türkiye’de gidip bir kişi ile el sıkışıyorsunuz ya da onun gösterdiği birisi ile el sıkışıyorsunuz ve iş bitiyor gibi. El sıkışmazsanız ne olacak? Haklarınızı nasıl, nerede arayacaksınız, nasıl dile getireceksiniz? Burada bağımsız yargı, bağımsız basın gibi unsurlar öne çıkıyor, kuvvetler ayrılığı öne çıkıyor” dedi.