Gülseli Kenarlı / İstanbul, 9 Haziran () - Merkez Bankası, dün tek parti iktidarını bitiren seçimlerin ardından, dolar ve euro için uyguladığı faizleri yarımşar puan indirince, lira ve borsadaki sert düşüşler durdu. Bugün gerçekleşecek Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu görüşmesi de piyasaların güne sakin başlamasına neden oldu.

Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, "Merkez Bankası şu anda beklemede, ama siyasi gerilimler artarsa ayın 23'ünde gerçekleşecek Para Politikası Kurulu'nda faiz koridorunun üst bandını artırabilir" dedi.

Döviz
Seçimden koalisyon çıkınca dün 2.80 liranın üzerine çıkarak rekorlar kıran dolar bugüne 2.75 liranın hemen üzerinde sakin başladı. Dolar daha sonra 2.74 liraya kadar gerileyerek 24 Nisan'daki rekor düzeyine çekildi. Avrupa para birimi euro ise dış piyasaların da etkisiyle 3.11 lira seviyesinin hemen üzerinde hareket ediyor.

Borsa
Dün yüzde 5.05 düzeyinde kayıpla 77 bin 805 puandan kapanan Borsa İstanbul, güne yukarı yönlü hareketle 78 bin 411 puandan başladı. Endeks dünkü kapanışa göre yüzde 0.78 değer kazandı.

Faiz
Seçimlerin ardından faiz de yükseldi. Geçen haftayı yüzde 9.90 faizle kapatan iki yıllık gösterge 16 Kasım 2016 itfalı tahvilin bileşik faizi yüzde 10.43 seviyesinden açıldıktan sonra spot piyasa kapanışında son işlemde yüzde 10.19 düzeyindeydi. Bugün ise güne yine yüzde 10.19 düzeyinde başladı.

"Faiz üst koridorunu artırabilir"
'nın sorularını yanıtlayan Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, bugün Erdoğan ve Davutoğlu'nun gerçekleştireceği görüşmeye dikkat çekerek, "Takvim belli oldu, saat 5'te Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasında bir görüşme gerçekleşecek. Buradaki görüşme sonrası yapılacak açıklamalar önemli. Ama Ak Parti koalisyon kurma konusunda üst yönetimin vereceği talimatlara sıcak bakıyor. Bu noktada koalisyon öne çıkan durum. Şu an için AK Parti'nin koalisyon ihtimali piyasalarda olum karşılandı" dedi.

Uskuay, azınlık hükümeti ya da erken seçimin piyasalar tarafından fiyatlandırılacağını belirterek, "Azınlık hükümetlerinin süresi daha kısa olacağı için piyasalar koalisyonlara sıcak bakıyor. Merkez Bankası şu anda beklemede, ama gerilimler artarsa ayın 23'ünde gerçekleşecek Para Politikası Kurulu'nda faiz üst koridorunu artırabilir. Ancak piyasa şu anda olumsuz bir tablo beklentisi için de değil ve olumsuzlukları fiyatlandırmıyor" diye konuştu.

Merkez'in açıklaması
Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Yakın dönemde gözlenen küresel ve yerel gelişmeler nedeniyle bankaların Merkez Bankası'ndan alabilecekleri bir hafta vadeli döviz depo faiz oranlarının 9 Haziran 2015 tarihinden itibaren ABD doları için yüzde 4.0'den yüzde 3.5'e, euro için yüzde 2.0'den yüzde 1.5'e indirilmesine karar verilmiştir" denildi.

(Fotoğraflı)