Metin Faruk TAMER/GAZİANTEP, () - MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomide küresel rekabetin yaşadığı bir dönem içerisinde olduklarını söyleyerek, "Ülke içinde esnafımızı zorlayan bir çok akım var" dedi.
Bakan Şimşek yanında Ak Parti milletvekilleri Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile Gaziantep Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’nin genel kuruluna katıldı. Genel kurulda konuşan Bakan Mehmet Şimşek, küresel rekabetin yaşandığı bir dönemde olduklarını söyledi. Ülkede esnafı zorlayan birçok akım olduğunu kaydeden Mehmet Şimşek, şunları söyledi:
"Aslında bu sadece Türkiye’ye özgü bir şey değil. Tüm dünyada esnafın karşı karşıya olduğu sorunlar var. Bu sorunları aşmak için, çok iyi hatırlıyorum; 3D dediğimiz kapsamlı bir çalışmayı bir kabine üyesi olarak kendimde bulmuştum. Esnafımızın desteklenmesi gerekiyor. Esnafımızın değişim dönüşümünü başarması için mutlaka güçlü desteğe ihtiyacı var. Bu doğrultuda da çok mesafe kat ettik. Esnafımız için kredi üst sınırı bugün 75 bin ile 150 bir arasında. Çok değil 12 yıl önce bu 5 bin liraydı. Neredeyse 30 kat bir artışı ifade eden kredi üst limiti anlamında çok önemli bir destek söz konusu. Biz esnafımıza kredi kullandırma anlamında çok mesafe kat ettik. 2002 yılında esnafımıza kullandırılan kredi 153 milyon liraydı. Geçen sene bu rakam 13 milyar 6 milyon liraya ulaştı, tabiri caizse 90 kata yakın ciddi bir artış var ve hakikaten yararlanan esnaf sayımızda da ciddi bir artış var. 63 bin esnafımız yararlanıyorken geçen sene 328 bin bu kredi imkanından yararlanmıştır."
Türkiye’nin batılı gelişmiş ülkeler arasındaki mesafeyi kapatması gerektiğini belirten Bakan Şimşek "Bu Türkiye’nin doğusu ve güneydoğusu ile Türkiye’nin batısıyla arayı kapatması için çok çalıştık. Teşvik sistemlerini yeniden dizayn ettik. Türkiye’nin batının gelişmiş ülkeleri ile arayı kapatması lazım. Bu çok önemli bir hedef" dedi.
"SIKINTILI BİR MAHALLEDE YAŞIYORUZ"
Türkiye’nin bulunduğu bölgenin sıkıntılı olduğunu kaydeden Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz zor bir mahallede, sıkıntılı bir mahallede yaşıyoruz. Biz sizin sıkıntılarınızı biliyoruz ama ülkenin son 3 yıl içindeki içinden çıktığı sıkıntılı ortamı görmek lazım. Dolayısıyla genel olarak söylüyorum; Türkiye’ye ilişkin performans değerlendirmesini bu çerçevede yaparsak, daha sağlıklı olur. Ama Allah’a şükürler olsun ki güçlü bir hükümet olduğu için geçmişte çok ciddi reformlar yapıp; altyapımızı ve makroekonomik temellerimizi sağlamlaştırdığımız için Türkiye bu sıkıntılara rağmen, geçen sene en zor yılında yani IŞİD’in bütün ticari hatları ve Irak’ı etkilediği yılda dahi Türkiye, Avro bölgesinin 3 katı hızla büyümüştür."

FOTOĞRAFLI