İstanbul, 18 Aralık () - Bugüne kadar ülkemizde hiç üretilmeyen “boyuna dikişli LSAW boru” üretimi için yatırıma hazırlanan holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Türkiye’nin enerji projelerinde dışa bağımlılığını ortadan kaldıracağız” dedi.

Türkiye’nin global demir-çelik üreticisi olmayı hedefleyen Tosyalı Holding, ithalatı ikame edecek yeni bir yatırıma hazırlandığını açıkladı. Bugüne kadar Türkiye'de hiç üretilmeyen “boyuna dikişli LSAW boru” üretimi için yatırım kararı alan ve Sanayi Bakanlığı ile ön görüşmeleri tamamlayan Tosyalı, bu konuda dünyadaki önde gelen üreticilerin arasına girecek.

Et kalınlığı 40 mm ve 60 inch çapa kadar boyuna dikişli LSAW boru için 2016’da başlayacak yatırımın 1 yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Balkanı Fuat Tosyalı, petrol ve gaz hatlarında da kullanılan bu boruların bugüne kadar ithal edildiğini, ancak yatırım tamamlandığında tesisin yıllık 500 bin ton kapasiteyle çalışacağının altını çizdi.

Petrol ve gaz hatlarında da kullanılacak

İlk olarak Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nde (TANAP) ortaya çıkan LSAW boru ihtiyacının özellikle petrol ve gaz hatlarında önemli olduğunun altını çizen Tosyalı, “Türkiye’nin bu tür enerji projelerinde dışa bağımlılığını ortadan kaldıracağız” diye vurguladı ve yüzde 100 Tosçelik Spiral Boru Üretim Sanayi tarafından yapılacak yeni yatırımla, üretimi 2017'de başlatmayı hedeflediklerini vurguladı ve şöyle devam etti:

“Bir sanayi yatırımcısı olarak sorumluluklarımızı yerine getiriyor ve Türkiye’nin ihtiyacı olan tüm katma değerli ürünleri ülkemiz sınırları içinde üretmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu konuda 2015’in başında Japonya’nın lider şirketi Toyo Kohan ile temellerini attığımız Tosyalı Toyo AŞ yatırımı, ülkemizin katma değerli ürünlerde dışa bağımlılığının kaldırılması açısından büyük önem taşıyor. Şimdi LSAW boru ihtiyacı için planladığımız bu yeni yatırımla birlikte Türkiye’de üretilemeyecek hiç bir boru kalmayacak. Denizin altından da, dağların tepelerinde de geçecek boruları üreteceğiz.”

(Fotoğraflı)