(Fotoğraf eklendi.)

Gülseli Kenarlı / İstanbul, 26 Mayıs () - Don bu yıl da kayıyıvurdu ve üreticilere göre kayısıda rekolte kaybı yüzde 40 düzeyine yaklaştı. Buna karşılık, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kayısı rekoltesinde yüzde 108.1 artış öngördü.

'nın sorularını yanıtlayan Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, "Bu yıl meyve sebze gurubu ürünlerinin üretiminde bir düşme olmaz. Fiyatlar geçen seneye göre yüksek olmaz. Ancak kayısıyı bu yıl yine don vurdu. Kayısı fiyatlarının inmesi konusunda yine sıkıntı yaşayabiliriz. Meyve, sebze, yağlı tohumlar ve hububat rekoltesinde bir sıkıntı yok" dedi.

"Bu yıl buğday ithalatına gerek kalmayacak"

Yetkin, buğday üretiminde yüzde 25 oranında artış tahmin ettiklerini belirterek, "Geçen yıla oranla rekoltede bir yükselme var. Bu sene hububat yönünde Türkiye olumlu bir seyir izledi. İklim koşullarının bu şekilde gitmesiyle bir artış meydan geldi. Üretim artışlarını olumlu olarak görüyoruz" dedi.

Yetkin, Türkiye'nin üretimin daha yüksek olması gerektiğine dikkat çekerek, "Türkiye'de bundan daha yüksek bir üretimin olabileceğini görmek lazım. Nüfus artışı var ve bu oranda üretim artışı söz konusu olamıyor. TÜİK'in tahminleri normal bir artış anlamına geliyor.

Buğdayda biz 23 milyon ton olarak tahminde bulunmuştuk. Bu durumda buğday ithalatına gerek kalmayacaktır. Çünkü Türkiye'nin yıllık tüketimi 20 milyon ton dolayında. Bu durumda 2.5 milyon tonluk bir buğday rezerv oluyor ve bu yıl buğday ithalatına gerek kalmayacak."

TÜİK'in 2015 tahminleri

TÜİK tahminlerine göre, toplam tahıl ürünleri üretim miktarı, 2015 yılında geçen yıla göre yüzde 17.5 artarak yaklaşık 38.4 milyon tona çıkacak.

Buna göre, buğday üretimi yüzde 18.4 artarak yaklaşık 22.5 milyon tona, arpa üretimi yüzde 27 artarak 8 milyon tona, çeltik üretimi yüzde 10.8 artarak 920 bin tona, mısır üretimi yüzde 5.9 artarak 6.3 milyon tona yükselecek.

TÜİK, baklagillerden nohut üretiminin yüzde 2.2 artarak 460 bin tona, kırmızı mercimeğin yüzde 0.9 artarak 328 bin tona, yumru bitkilerden patates üretiminin de yüzde 16 artarak 4.8 milyon tona çıkacağını tahmin etti.

Aynı tahminlerde, yağlı tohumlardan ayçiçeği üretiminin de yüzde 3.1 artarak 1.7 milyon tona çıkması öngörüldü.

Meyve üretiminin de yüzde 6.1 artarak 18.2 milyon tona çıkacağı öngörülürken, elmada yüzde 2.2, şeftalide yüzde 0.9, kirazda yüzde 16.9, kayısıda yüzde 108.1 artış öngörüldü.

Tahminlere göre, turunçgillerden mandalina üretimi yüzde 2.3, sert kabuklu meyvelerden fındık üretimi yüzde 42, antep fıstığı üretimi de yüzde 100 artacak.

(Fotoğraflı)