Gülseli Kenarlı / İstanbul, 28 Ağustos () - Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, İstanbul'un yükselen kruvaziyer turizmi için Yenikapı'yı istediklerini söyledi. Ulusoy, Aksaray'da esnaf ile İrlandalı turist arasında yaşananlar için de, "Misafirperverliğimize yakışmaz" dedi.

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen bir toplantıyla yaklaşan kongre turizmi dönemi öncesinde basına bir değerlendirme toplantısı düzenledi.

Ulusoy toplantıda yaptığı konuşmasının başında, “Bu ülkenin beraberliğe ihtiyacı var, birliğe ihtiyacı var. Bu ülkenin ötekileştirmeye, kaşınmaya ihtiyacı yok. Siyasetçilerimize de aynısını söylüyorum. Gelin anlaşın, anlaşamazsanız gelin bize tatil yapın. Hepinizi gezdirelim rahatlarsınız. Çünkü vatandaşlarımızın beklediklerine sivil toplum örgütlerinin de kulak vermesi lazım” dedi.

Ulusoy, 2015 yılının turizm sektörü açısından sıkıntılı olduğunu hatırlatarak, “Rusya’dan yüzde 27.85 kaybettiğimiz, Almanya pazarında artı yüzde 14 ile kapattığımız, charter uçaklarına verdiğimiz 6 bin dolar meselesinde tamamen birliğimizin katkısı vardır. Kazara elimi yıkamaya gitsem resim olmasa, diyecekler ki başkan burada yok. Başaran Ulusoy önemli değil, TURSAB yok diyecekler. Ben TURSAB’I her yerde arkadaşlarımla beraber tutmaya çalışırım” diye konuştu.

Komisyon talebi

Başaran Ulusoy, sektör sorunlarının çözümü için farklı bakanlıklarla karşı karşıya kaldıklarını, “Pasaportumuz lazım İçişleri Bakanlığı’na, rehberler vergi vermez, Maliye Bakanlığı’na…" sözleriyle anlattı ve ulaşımda yaşadıkları sıkıntıları ile çözüm için sürdürülen çalışmaları şöyle açıkladı:

"Ulaşımda çok sıkıntımız var. Dün genel sekreterimiz, UKOME, yani Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü’ndeydi, iki aydır orada devam ediyor toplantılara... 1.5 yıldır Belediye Başkanımızla mücadele ediyoruz. Karşımızda bir taksi ordusu, bir minibüs ordusu. Karşımızda bizim inemeyeceğimiz bir yerlerde olan gruplar. Buna rağmen mücadeleye devam ediyoruz. Onun için muhakkak ekonomik kurul nasıl varsa, bakanlıklar arası bir komisyonun kurulması lazım. Ulaşımdan, Maliye Bakanlığı’ndan, Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan her iki ayda bir toplanacak bir komisyonun kurulması lazım. Hükümeti yormadan, bakanları yormadan meselemize çözüm getirmesi lazım.”

“Bize orası lazım”

Başaran Ulusoy, İstanbul’un liman ihtiyacı olduğunu ifade ederek, “İstanbul’un 3 tarafı deniz, gemilerin yanaşacağı liman yok. Sayın Cumhurbaşkanına, Başbakanımıza, Kadir Topbaş Başkanımıza hem ricada bulundum hem de gereğini anlattım" dedi ve ekledi:

"Miting meydanı Yenikapı’da kruvaziyer turizmi için gemilerin yanaşacağı bir liman lazım. Galataport restorasyona girmiştir. 4-5 sene sonra faydalanma imkanımız olamayacaktır; gemilerin yanaşacağı yer yoktur, Haydarpaşa mümkün değildir. En idael yer Yenikapı mitin meydanıdır. Senede 3 miting yapacakları zaman biz gemileri açıkta tutarız hiç merak etmesinler. Bize orası lazım."

“Esas bize sponsor olacaksınız”

Ulusoy, acentelerin ağırlıklı olarak uçak biletleriyle uğraştığına işaret ederek, “Havayolu şirketlerine tavsiyem şu, özellikle Türk Hava Yollarına; sizi siz yapan bizleriz. Bugün Barcelona’ya, Manchester City’ye sponsor oluyorsunuz. Ama esas bize sponsor olacaksınız. Onlar bir gün küme düşer, biz küme düşmeyeyiz” diye konuştu.

“Misafirperverliğimize yakışmaz”

Ulusoy, İstanbul Aksaray’da, bir İrlandalı turist ile çok sayıda esnaf arasında çıkan ve sosyal medya aracılığıyla tüm dünyaya yayılan kavga ile ilgili soruyu yanıtlarken de şunları söyledi:

“Bizim ülkemizdeki üçgen çok iyidir; tarih, doğa ve insan sevgisi. Maalesef bu olay ile insan sevgisi sekteye uğramıştır. Öyle veya böyle oradan su alan bir çocuk da olabilirdi, bir hanımefendi de olabilirdi. İnsanlarımızın patlama noktasına geldiği olaylar oluyor. Yanlıştır. Sektörüm adına da özür diledim. Bize yakışmaz, Türk milletine yakışmaz, misafirperverliğimize yakışmaz. Ayıp, kınadığımızı da belirtmek istiyorum.”