İSTANBUL, () - İKTİSADİ Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Avrupa Birliği (AB) büyükelçilerine, müzakere sürecinde yeni başlıkların açılmasının, Türkiye'deki reform sürecine hız kazandıracağını söyledi.

İKV'den yapılan açıklamada, Vardan'ın Avrupa Birliği (AB) ülkeleri büyükelçileri ile görüşmeler yaptığı belirtildi. Bu kapsamda, Almanya Büyükelçisi Eberhard Pohl, Fransa Büyükelçisi Laurent Bili, İngiltere Büyükelçisi Michael Moore ve İtalya Büyükelçisi Gianpaolo Scarante'i ayrı ayrı ziyaret eden Vardan'a, İKV Denetim Kurulu üyesi Hasan Hüseyin Coşkun ve İKV Genel Sekreteri Çiğdem Nas da eşlik etti.

Büyükelçilere 1965 yılından itibaren Türkiye ile AB ilişkileri konusunda çalışan İKV hakkında bilgi veren Vardan, Türkiye-AB müzakere süreci çerçevesinde, vize muafiyeti diyaloğu ve geri kabul anlaşması, başta Trans Atlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı olmak üzere serbest ticaret anlaşmaları konuları üzerinde çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

Büyükelçilere, İKV’nin Türkiye’nin AB entegrasyonuna destek ve katkı sağlamayı hedeflediğini anlatan Vardan, Kasım 2013’de 22. faslın açılması, Aralık 2013’de geri kabul anlaşmasının imzalanması ve üst düzey ikili temaslar ile yeni bir ivme kazanan sürecin herhangi bir engele takılmadan hızla devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Vardan ayrıca ziyaret etmekte olduğu ülke büyükelçilerin kendi ülkelerinin en üst düzey siyasi liderleri tarafından da dile getirilen yargı ve temel haklar ile ilgili 23. fasıl ile adalet ve özgürlük ve güvenlik konularını içeren 24. başlıkların açılmasının Türkiye’deki reform sürecine de hız vereceğini vurguladı.

Vardan ayrıca Ukrayna’da yaşanan olaylar sonrasında oluşan tablonun, enerji konusuna daha da önem kazandığını ve bu bağlamda enerji konusunu içeren 15. faslın açılmasının da müzakere sürecini hızlandıracağını söyledi. İki tarafın da fayda sağlayacağı entegrasyon sürecinin, AB ve Türkiye arasında gerek devlet, gerekse sivil toplum ve özel sektör arasında sürekli ve yapıcı diyalog ile geliştirilmesinin önemini vurguladı.

(OSS)