(Ayrıntılar eklendi.)

İSTANBUL, 22 Nisan () - ABD Ticaret Bakanlığı, Türkiye'den ithal edilen bazı çelik türlerine anti-damping vergisi koydu. Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci vergi kararının "geçici" olduğunu, kesin karar öncesi savunma yapılacağını söyledi.

ABD Ticaret Bakanlığı Uluslararası Ticaret Dairesi, yerli çelik üreticilerinin şikayeti üzerine başlattığı anti-damping soruşturmasının, Türkiye ve Meksika ile ilgili bölümünü sonuçlandırdı. Bakanlık, Türkiye ve Meksika'dan ithal edilen nervürlü çelik ithaline anti-damping vergisi koydu.

Bakanlık geçici olarak, Türkiye'den yapılan ithalata yüzde 2.6 anti-damping vergisi, Meksika şirketlerine de yüzde 66.7 gümrük vergisi koydu. ABD Ticaret Bakanlığı anti-damping vergisi konusunda kesin kararını 2 Temmuz'da verecek.

ABD Ticaret Bakanlığı kararı ile, Türkiye'den ithal edilecek nervürlü ürünlerine gelecek haftadan itibaren yüzde 2.64 vergi uygulanacak. Diğer ithalat için ise vergi, 90 gün geriye dönük olarak Ocak ayı sonundan itibaren alınacak.

ABD Ticaret Bakanlığı, Türkiye ve Meksika menşeli "Demir ve Alaşımsız Çelikten Çubuklar" ithalatına karşı 4 Eylül 2013 tarihinde bir anti-damping ve telafi edici vergi soruşturması başlatmıştı.

ABD Ticaret Bakanlğı verilerine göre, ABD'nin Türkiye'den 2013 yılında yaptığı beton güçlendirici çelik olarak bilinen nervürlü çelik ithalatı 381 milyon dolar olarak gerçekleşti.

ÇELİK BORULARA DA ANTİ-DAMPİNG VERGİSİ
Çelik İhracatçıları Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, Türk çelik sektörünün diğer ihracat kalemleri arasında yer alan OCTG borular içinde geçici vergi kondu. ABD Ticaret Bakanlığı, Borusan’ın Erdemir’den aldığı coil/rulo fiyatının piyasa fiyatlarından düşük olması ve Erdemir’in devlet kontrolünde olduğuna hükmedilmesi sonucu Borusan şirketine yüzde 25.76 ve Tosçelik şirketine ise yüzde1.67 geçici vergi konulmasına karar verdi.

EKİNCİ: BU HENÜZ ÖN KARAR
Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, ABD Ticaret Bakanlığı'nın inşaat çeliği ile ilgili anti-damping soruşturmasının ön kararında çok düşük bir damping marjı tespit ettiğine işaret ederek, "Ancak bu henüz ön karar, şuandan itibaren inşaat çeliği soruşturmalarıyla ilgili araştırmaların yapılması ve tarafların iddianamelerinin dinlenmesi süreci başlayacak" dedi ve ekledi:

"Geçtiğimiz günlerde 31 senatörün ABD Ticaret Bakanlığına vergi konulmasına yönelik gönderdiği mektuba rağmen, ABD’nin adil bir yargılama yapacağına ve kararın damping yapmadığımız için lehimize sonuçlanacağına inanıyoruz. Çelik boralara ilişkin karar da henüz kesinleşmiş bir karar değildir. Bu sonuçlar ön bir araştırmanın sonuçlarıdır. 15 Temmuzda yapılacak olan dinleme toplantısından sonra kesin karara varılacaktır."

(OSS)