Sağlık Bakanlığı'nın branş hastanelerinde ağız ve diş sağlığı merkezlerinde başlattığı atılım, büyüyerek devam ediyor. Son yıllarda hastanelerin ilgili bölümlerinde bulunan diş kliniklerinden ayrı olarak ağız ve diş sağlığına yönelik açılan hastaneler Türkiye'nin her yerine hızla yayılıyor. Bu durum karşısında dişçi koltuklarına olan ihtiyaç da üst seviyeye çıktı.
Ankara'da diş hekimlerinin en büyük yardımcısı olan koltukların imalatını yapan Grup Dental şu sıralar yoğun bir şekilde çalışıyor. 15 yıldan bu yana diş sağlığı alanında koltuk üretimi yapan firma, bugünlerde aylık 50 civarında koltuk üretimi yapsa da siparişlere yetişemiyor. Firmanın Genel Müdürü Zekeriya Mızrak, iş yoğunluğunu şu sözlerle özetliyor:
“Önceden sipariş üzerine ayda birkaç tane dişçi koltuğu yapardık. Şimdi seri üretime geçtik. Bu işe ilk başladığımızda koltuk satacak yer arıyorduk, şimdi de koltuk yetiştirmeye çalışıyorum.”
Koltuk dışında diş hekimlerinin ihtiyaç duyduğu hekim tablası, greşuar, reflektör, asistan tablası, kontrol pedalı üretimini de gerçekleştiren firmanın tüm ürünleri yerli yapımı. Koltuğun ahşap kısmı için Bolu'dan, plastik bölümü Bursa'dan, hastaların tedavi sonrası ağızdaki fazlalıkları boşlattığı yer olan greşuar için porselenler de Kütahya'dan getirtiliyor. Diğer teknik ayrıntılar da Ankara'nın sanayi merkezleri Ostim ve İvedik'ten temin ediliyor. Bu sayede daha önce yurtdışından getirtilen dişçi koltukları aynı kaliteyle daha uygun fiyata imal ediliyor.
Mızrak, yerli üretimle devletin yüzde 60 kâra geçtiğini vurguluyor. Koltuğun kalitesine göre fiyatlarının kendilerinde 7 ila 11 bin TL arasında olduğunu belirtirken, ithal edilen bir dişçi koltuğun devlete maliyetinin 30 bin liraları bulduğunun altını çiziyor. Türkiye'nin hemen her bölgesindeki hastane ve ağız diş sağlığı merkezlerine dişçi koltuğu gönderen Ankaralı firmanın çalışma alanı Türkiye sınırlarını da aşmış durumda.
Firma, Almanya'dan İsviçre'ye, Cezayir'den Yunanistan ve İtalya'ya ve Türk Cumhuriyetleri'ne kadar ihracat yapıyor. Önceleri yabancı firmaların bayiliğini yaptıklarını belirten Mızrak, daha sonra dişçi koltuğunda yerli üretim yapmaya karar vermiş. Türkiye'nin her yerinde bayileri bulunan firma, servis garantisi de sunuyor. Firma, 17 kişiye de ekmek kapısı açmış durumda. Firmanın genç genel müdürü Mızrak'ın dert yandığı konuların başında ise diğer sektörlerde olduğu gibi Çin malı ürünlerin de bu piyasada boy göstermesi geliyor. Çin ürünü dişçi koltuklardan şikayetçi olan Mızrak, Türkiye'deki bazı firmaların kendi üretimleri yerine Çin'den dişçi koltuğu siparişi verdiğini söylüyor. Bir diş hekiminin yaşadığı olayı da anlatan Mızrak, Çin ürünü dişçi koltuğunun 8 ay sonra kullanılamaz duruma geldiğini belirterek, bir dişçi koltuğunun en az 10 yıl ömrü olduğunu ifade ediyor.