Ticaret Kanunu’na getirilen alan adı mecburiyeti ile bütün firmalar özgün bir domain alabilmek için sıraya girdi. Türkiye 1 milyon domaini aşarak dünya sıralamasında birinci oldu.
Yeni Türk Ticaret Kanunu’ndan önce ülkede 163 bin olan com.tr uzantılı alan adı başvuruları 6 ayda 178 bini buldu.
Özgün bir alan adı için sıraya giren firmalar, Türkiye’nin domain sayısında 500 ülke arasından ilk 15’e çıkmasına önemli katkılarda bulundu. İyi bir trend yakalayan Türkiye, 2011 Temmuz verilerine göre tüm uzantılarda 1 milyon 46 bin 710 domain adresi ile dünya sıralamasında 12’inci oldu.
Yasanın yürürlüğe gireceğinin açıklandığı 2011 Şubat tarihinden sonra domain başvurularının önemli oranda artmasının ardından firmalar alan adlarını yatırıma çevirerek yüzlerce ayrı adresi kapatma gayretine girdi.
Adres Patent Genel Müdürü Avukat Ali Çavuşoğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Senenin ilk yarısında alan adı başvuruları önemli ölçüde artarken büyük firmalar da online piyasada öne geçebilmek için yüzlerce adresi birden alma yarışına girdi. Şu an 200 domain başvurusu olan müşterilerimiz var. Firmalar internetin artık sadece reklam amaçlı olmadığını, sıcak satışla da doğrudan teması bulunduğunun bilincinde.” dedi.

“WEB SİTESİ MECBURİYETİ TÜKETİCİYİ KORUYOR”
Yeni Ticaret Kanunu’nda her firmanın mutlaka bir web sitesi olması konusunda getirilen mecburiyetin tüketiciyi korumayı amaçladığını kaydeden Çavuşoğlu; “Böylece firmalar kendilerine dair gerekli olabilecek tüm bilgiyi en kolay yoldan hedef kitleye iletmekle sorumlu hale geldi. Bu alanda atılan bu adımın e-ticaret çıtasını kısa zamanda büyüteceğini umuyoruz.” ifadelerini kullandı.