Almanya'da geçen yıl işsizlik sayısının 3 milyonun altına düştüğü haber verilirken, işe alınan vatandaşların büyük kısmının işçi kiralayan taşeron firmalar tarafından istihdam edildiği bildirildi. Kiralik işçilerin sayısının rekor seviyeye ulaştığı, buna karşın süresiz işe alınanların ise istisna olduğu bildirildi.

Almanya'da 2010 yılında bir işte çalışanların sayısının 322 bin arttığı; bunların 182 binin (yüzde 32) taşeron firma üzerinden ve yüzde 4,6'sının süreli olarak işe alındığı açıklandı. Aynı yıl taşeron firma üzerinden çalışanların sayısı 742 bine yükselirken, toplamda ek iş, part time ve süreli çalışan işçilerin sayısının 7,84 milyona ulaştığı açıklandı. Federal İstatistik Dairesi, konjüktürel değişikliklere hızlı bir şekilde yanıt verebilmek için şirketlerin kiralık işçileri ve süreli işçileri kullandığını kaydetti. Tüm bunlara karşın Federal İş Ajansı (BA), insanların tam zamanlı iş bulma şansının yükseldiğini duyurdu.

Öte yandan son 10 yılda Almanya'da çalışan vatandaşların, aylıklarını yükseltme konusunda başarılı olamadıkları bildirildi. Hatta dar gelirlilerin yüzde 22 oranına kadar daha az kazanmak zorunda kaldığı ifade edildi. Bu durumda başta işçi kiralayan taşeron firmalar olmak üzere sendikaların ve kadınların suçlu olduğu ileri sürüldü. Alman Araştırma Enstitüsü (DIW), aylık net maaşı bin 600 Euro olan çalışanların, maaşlarında bir düşüş yaşanmamasına rağmen son on yılda maaşlarına zam alamadıklarını hesapladı. Konu hakkında açıklama yapan bir DIW uzmanı, düşük maaşlı işlerdeki gelişmeyi iş dünyasının değişmesine bağladı. Buna göre bir iş yerinde aynı işi yapmalarına rağmen sezonluk ve kiralık işçilerin sayısı ciddi olarak arttı. Yarı zamanlı iş yeri sayısının ve ek iş uygulamasının artmasının bunda etkili olduğu kaydedildi. Bununla birlikte işçi sendikaların üyelerinin haklarını yeterince savunamamasının ve düşük işlerde çalışan kadın sayısının artmasının da bunda etkili olduğu bildirildi. Hesaplamalara göre 10 yıl önce 270 Euro net kazanan bir kişinin, şimdilerde 211 Euro kazandığı; bin 73 Euro net kazanan bir kişinin ise yüzde 10 daha az kazandığı ortaya çıktı.