Altın yine zirveye göz kırpıyor! Yoksa bu ikinci bir satış dalgasının artçı sarsıntısı mı!Piyasalar üzerindeki endişelerin henüz giderilememiş olması ve talep altın fiyatlarını uçuruyor. Ya da ikinci bir satış dalgasının öncü sarsıntısını yaşıyoruz!

Altın fiyatlarındaki zikzakların boyu her geçen gün yükseliyor. Habertürk'ten Bilal Emin Turan'ın analizine göre, altın fiyatlarında, kafaları karıştıran hareketlerden biri daha yaşanıyor. Daha iki hafta önce 1.300 dolarlı seviyelere kadar çekilen altın fiyatları bugün tekrar 1.360 doların üzerine çıkmış durumda. Bazıları kâr realizasyonu bazıları ise düzeltme derken, bundan sonraki seyri kestirmek zor gibi! Algılamalar emtia fiyatlarına bağlı olarak her geçen gün değişiyor.Bir taraftan merkez bankaları rezerv çeşitliliğini artırıyor ve bu anlamda altının rezervlerdeki payı da artıyor diğer taraftan risk algılamaları ve zayıf dolar altın fiyatlarında aşırı volatilite (oynaklık) yaratıyor.

BEKLENTİ YUKARI YÖNLÜ

Emtia fiyatlarında kısa vadeli düzeltmeler görülse de bu yıl için genel beklenti yukarı yönlü. Ve siyasiler ve ekonomistler yüksek emtia fiyatlarından kaynaklanabilecek olan enflasyona vurgu yapıyor!

Bu anlamda altındaki kısa vadeli bu düzeltmelerin geçici olması söz konusu. Fakat bazı uzmanlar bu seviyelerin satış fırsatı olarak kullanılması gerektiğini ifade ediyor. Peki bu noktada hâlâ altına yatırımı yapılmalı mı yoksa bu seviyelerden satıp altından kurtulmalı mı? Ya da uzun vadede altın portföyüne dokunmamak mı gerekiyor? Sizin için sorduk. İşte yanıtları, kararı siz verin...

"SATIŞ İÇİN UYGUN SEVİYE"

Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber: "Altının geldiği bu seviyeler satış fırsatı olarak görülmeli. Enflasyonla ilgili korkular zaten 3-4 aydır konuşuluyor fakat altında fiyatlar doyma noktasına ulaştı. Aralık 2010'da 1.431 dolarla rekor seviyeye ulaşmıştı. İlk dalga düşüş gerçekleşti. Şimdi ikinci dalganın öncü sarsıntılarını yaşıyoruz. İkinci dalga düşüş için son bir fırsat olarak görülebilir. Dün son olarak 1.368 dolar denendi. Bugün ve yarın 1.365 dolar seviyeleri geçilmezse 1.300 dolara doğru bir çekilme yaşanabilir. Hatta daha kötü bir senaryoda 1.200 dolara kadar bir gerileme söz konusu olabilir. Altın kesinlikle bu seviyeler satış için uygun. 2011'in en risli yatırım enstrümanı diyebilirim."

"BU GEÇİCİ BİR DÜZELTME"

ING Bank Başekonomist Sengül Dağdeviren:"Bu yıl içinde emtia fiyatlarında çok ciddi bir düşüş beklenmiyor hatta yükseliş bekleniyor. Altındaki düşüş geçici bir düzeltme hareketi olabilir. Yine oynakllık devam edecektir. Fakat genel emtia görünümü bu yıl için yukarı yönlü görünüyor. Altında bakılması gereken doların değerliliği ve dünyadaki risk algılamaları olmalıdır. Merkez Bankaları artık rezerv yönetiminde daha çok çeşitliliğe gidiyor. Bu çeşitlilik altına olan talebin korunmasında etkili olabilir. Bu anlamda altında çok sert bir geri dönüş beklemiyoruz."

"YÖN KESİNLİKLE YUKARI"

Metro Yatırım Stratejist Mükrim Hatipoğlu ise yükseliş bekilyor, çünkü Çin'in altın rezervlerini artırması gerekiyor, tıpkı diğer ülkelerde olduğu gibi. Şu anda Çin'in 1700 ton altın rezervi bulunuyor ve bunu 5000 bin ton seviyesine kadar çıkarmaya çalışacak. Bu anlamda Çin'den talep gelmeye devam edecek. Çin'in bu seviyeye gelmesi de yaklaşık 10 yıl sürebilecek. Yani altın fiyatları 10 yıl daha yukarı gidecek. Altında son günlerde yaşanan hızlı yükselişi ise likidite fazlalığına ve enflasyona bağlayan Hatipoğlu, ara ara düzeltmeler olsa da altında hiçbir zaman bir düşüş trendi beklemiyor.

"Düşse de yükselecek. Çünkü net bir alıcı ve uzun süreli bir alıcı var" diyen Hatipoğlu, yatırımcılar açısından altında ilk hamlenin satış olmaması gerektiğini söylüyor. Alım satım yapacaklar için ise "Altındaki ilk hamle 'satış ve alım' olmamalı, 'alım ve satım' olmalı" diyen Stratejist, yükselişlerin de satış fırsatı olarak kullanılmaması gerektiğine işaret ediyor.
Alım yapmak isteyenler için 1.310-1.320 dolar seviyelerini öneren uzman, şu andaki seviyelerin de alım için uygun olabileceğini belirtiyor. Mükrim Hatipoğlu'na göre yönü yukarı olan altında 1.500-1.550 dolar çok da uzak değil.