'Alternatif Enerji Kaynaklarının Verimli Kullanılması Üzerine Avrupa’da Araştırma İnceleme Yapılması' isimli proje Avrupa Birliği’nden onay aldı.
    Adapazarı TEİAŞ 5. İletim Tesis ve İşletme Grup Müdürlüğü ve Sakaryalı BORTEK Elektrik Mühendislik Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi işbirliğinde, Sakarya Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, İznik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ve İznik Belediyesi katkılarıyla hazırlanan 'Alternatif Enerji Kaynaklarının Verimli Kullanılması Üzerine Avrupa’da Araştırma İnceleme Yapılması' isimli proje, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Leonardo da Vinci Programı'ndan VETPRO dalında hibe desteği kazandı. Proje, 2011 yılında Avrupa Birliği Bakanlığı'na (Ulusal Ajans) sunulan 2 bin 550 proje teklifi arasından desteklenmeye değer bulunan 268 projeden biri oldu.
    Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Meclis Başkanı, aynı zamanda Bortek Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Borazancıoğlu, projenin içeriği hakkında bilgi verdi. Projenin çıkış noktasının, Türkiye’nin genel olarak yıllık 2 bin saatin üzerinde güneş almasına karşılık, halkın büyük çoğunluğunun, ısıtmada ve elektrik enerjisi üretiminde bu kaynağa yeterince ilgi göstermemesi olduğunu kaydeden Borazancıoğli, “Bundan da hem ülke ekonomisi hem de dünya ekolojik dengesi olumsuz etkileniyor. Proje ile küçük ve orta ölçekli işletmelerin, belediyelerin, enerji sağlanan uzak yerleşim birimlerinin, kendi enerjilerini üretebilmeleri yönünde duyarlılıklarının artırılması, ülkemizdeki yenilenebilir enerji uygulamalarının geliştirilmesi, toplumun yenilenebilir enerji kaynakları hakkında bilinçlendirilmesi hedeflenmektedir.“ diye konuştu.
    Projenin katılımcıları, mesleki eğitimde aktif olarak görev alan teknik öğretmenler ve enerji alanında faaliyet gösteren özel sektör ve kamu kuruluşlarının temsilcileri ve çalışanlarından oluşacak. Proje kapsamında projeyi yürütecek ekip 8 kişilik gruplar halinde İngiltere Beck-pollitzer firması, Belçika Kta Mobi firması ve İspanya Centro Estudios Docendom Meslek Lisesi'nde, bir hafta ‘Avrupa’da Alternatif Enerji Kaynaklarının Verimli Kullanılması’ hakkında seminerlere katılacak ve sertifika alacaklar. Toplam 24 kişinin 3 ülkeye yapacağı çalışma ziyaretinin bütün masrafları Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından karşılanacak.