Avustralya İstatistik Bürosu, Temmuz ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. Haziran ayında yüzde 4.9 olan işsizlik oranı, Temmuz ayında 22 bin 200 tam zamanlı iş kaybı ile birlikte yüzde 5.1'e yükseldi. İş arayanların oranı ise yüzde 65,6 olarak sabit kaldı.

RBC Kapital Pazarlama ekonomisti Su-Lin Ong, Reuters'e verdiği demeçte, "Açıklanan işsizlik rakamlarının yukarıya doğru yükselen bir trendin başlangıcı olup olmadığını izleyeceğiz." dedi. "Ben göstergelerin bize ileriye dönük istihdam meydana getirme, işsizlik oranını sabit tutmak için yeterli olmadığını düşünüyorum. Yani, işsizlik oranı yine de düşük sayılır, en azından kısa bir dönem içinde böyle devam edebilir.'' dedi.

UBS ekonomistlerinden George Tharanou ise ABC'ye yaptığı açıklamada, “Merkez Bankası faiz oranlarında bir değişiklik yapmadan önce, işsizlik oranının sürekli artış izleyip izlemediğine bakacak.” diye konuştu. Tharanou, "İşsizlik oranında küçük bir yükseliş var. Ancak rakamlar yüksek çıktı diye şimdilik faiz oranlarında acil bir indirim yapmaya gerek yok. Bununla birlikte yükselme eğilimi daha da kötüye gider ve işsizlik oranı gittikçe yükselmeye başlarsa, o zaman Merkez Bankası'nın (RBA) faiz oranlarını düşürmesi gerekecektir." dedi.

Maliye Bakanı Penny Wong, işsizlik rakamlarının Temmuz ayında yüksek çıkmasına rağmen Avustralya ekonomisinin gücünü savundu. "İşsizlik oranının yüzde 5.1 olduğundan bahsediyoruz. Bazı benzer ekonomilerin karşılaştırmasını yaparsak işsizlik oranlarının yüzde 8 veya yüzde 9 civarında olduğunu görüyoruz. Biz hükümet olarak iktidara geldiğimizden beri yaklaşık 750 bin civarında yeni istihdam oluşturduk." dedi.