Denizli İşadamları Derneği (DİAD) Başkanı Erdem Aydın, Türkiye'nin 2012 yılında ekonomik önceliğinin cari açıkla mücadele olduğunu belirterek, bu konuyla ilgili ciddi çalışmalar yapacaklarını söyledi. Aydın, 2011 yılında Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerle dış ticareti 29 milyar dolar açık veren Türkiye'nin, Ortadoğu ülkeleriyle ticaretininse 6 milyar dolar fazla verdiğini dile getirdi. Türkiye’nin 2011 yılında 37 milyar dolar ihracat yaptığı İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ülkelerinden 31 milyar dolar ithalat yaptığını vurgulayan Aydın, “Bu dönemde Türkiye, İİT üyesi ülkelerle dış ticaretinde 5 milyar 930,6 milyon dolar fazla vermiştir. Bu durum aslında ülke olarak hangi bölgelerle daha yakından ilgilenmemiz gerektiğinin göstergesi ve cari açık sorununun çözüm yoludur.” dedi.
Türkiye'nin en çok dış ticaret fazlasını 8 milyar milyon dolarla Irak'tan elde ettiğine dikkat çeken DİAD Başkanı Aydın, “Irak’ın ülkemiz için oldukça iyi bir pazar olduğunun farkında olduğumuz için geçen yıllarda bu ülkeye iş gezileri organize ettik. Talep gelmesi halinde tekrar gidebiliriz. Buralardaki fırsatları, Denizlili işadamlarının yakından görmesini istiyoruz. Sadece Irak’a değil, bütün Ortadoğu ülkelerine iş gezisi organize etmeye hazırız.” diye konuştu.
Avrupa'nın altı ülkesinin kredi notunun düşürülmesini de değerlendiren Erdem Aydın, “Euro bölgesinin bir bütün olarak önemli ekonomik ve finansal güce sahip olduğunu da biliyoruz. Bu nedenle Avrupa ile ilişkilerimiz devam edecek ama özellikle Afrika ve Ortadoğu pazarlarıyla daha yakından ilgilenmemiz gerekiyor. İhracatın geliştirilmesiyle ilgili olarak da pazarlarımızın çeşitlendirilmesi ve Arap dünyasıyla ilişkilerimizin arttırılması gerektiği kanaatindeyim.” şeklinde konuştu.
Avrupa’nın üçüncü çeyrekte toparlanacağı tahmininde bulunan Aydın, şunları kaydetti: “Bundan dolayı Avrupa pazarının ihmal edilmemesi, ilişkilerin sürdürülmesi gerektiği kanaatindeyim. Büyümenin ve siyasi istikrarın sürdürülmesi de önemli. Türkiye ekonomisinin geleceğinden DİAD olarak umutlu olduğumuzu, iyi günler beklediğimizi her defasında ifade ediyoruz. Özellikle yeni anayasayı çok önemsiyoruz. Yargı ve tarım reformlarının hızlı bir şekilde yapılmasının gerekliliğine inanıyoruz.”