MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, 2013 yılında yüzde 4,1 oranında büyüyen Türkiye ekonomisinin 2014 yılında yüzde 3,3 civarında büyüyeceğini tahmin ettiklerini söyledi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı ile 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı'nda milletvekillerine sunum yaptı. Maliye Bakanı Mehmet şimşek, yaklaşık 1 ay sürmesi beklenen ve müzakereler sonucunda Genel Kurula sunulacak bu tasarılara her türlü katkı ve değerlendirmeleri için şimdiden komisyon üyelerine teşekkür etti.
Türkiye ekonomisine ilişkin gelişmeleri ve öngörülerini aktaran Maliye Bakanı Şimşek, "2013 yılında yüzde 4,1 oranında büyüyen Türkiye ekonomisinin 2014 yılında yüzde 3,3 civarında büyüyeceğini tahmin ediyoruz. 2014 yılında Latin Amerika ülkelerinin ortalama yüzde 1,3, gelişmekte olan Avrupa ülkelerinde yüzde 2,5, Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkelerin yüzde 2,7 ile bizden daha düşük oranda büyümesi beklenmektedir. 2014 yılında ülkemizde büyümenin en önemli kaynağının 2 puanlık katkı ile net ihracat olacağını tahmin ediyoruz. Öte yandan tüketim artışına bağlı olarak toplam yurt içi talebin büyümeye katkısı muhtemelen 1,3 puan olacaktır. 2014 yılı büyüme oranı bir önceki OVP tahmini olan yüzde 4'ün ve potansiyel büyüme oranımızın bir miktar altındadır" dedi.
Bakan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sıkı para politikası ve makro ihtiyati tedbirler nedeniyle yavaşlayan iç talep, en büyük ticaret ortağımız olan AB'deki ekonomik durgunluk, artan jeopolitik gerginlikler ve özellikle en büyük ihracat pazarımız Irak'taki iç savaş, uluslar arası sermaye girişlerinde azalma gibi hususlar göz önünde tutulduğunda Türkiye ekonomisi yadsınamayacak bir başarı sergilemiştir. Ayrıca İMF de 2014 yılı büyüme tahminlerini gelişmekte olan ülkeler için 0,6 puan, gelişmiş ülkeler için ise 0,2 puan aşağı çekmiştir. 2015 yılında ise küresel ekonomideki toparlanma, ticaret ortaklarımızda büyümenin hızlanması ve iç talepteki canlanma ile büyümenin yüzde 4 civarında olmasını bekliyoruz."