Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı(BAKA)’nın, Türk ve Hintli işadamlarını buluşturduğu, Hindistan Yatırım ve İşbirliği Fırsatları Toplantısı (INCOM 2012)’nda 7,5 milyon dolarlık iş bağlantısı gerçekleştirildi.
Antalya Belek’te 25 Ocak 2012 tarihinde düzenlenen toplantıya katılan 40 Hintli işadamının yüzde 66’sı Türk firmalarıyla iş bağlantısı yaptı. Burdur Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Tapsız, Hintli işadamlarının, ilk aşamada toplam 7,5 milyon dolarlık iş bağlantısı yaptığını belirterek, "Gelecek günlerde bu rakamın artacağını konusunda ümitliyim. BAKA’nın uluslararası programlardaki başarısının göstergesidir." dedi.
BAKA’nın programına katılan 40 Hintli işadamından 35’i anket sorularını cevaplandırdı. Organizasyonu oldukça başarılı bulan konuk işadamları, ilk kez temasta bulundukları Batı Akdeniz bölgesine tekrar gelmeyi planladıklarını kaydetti. ‘Programda Türk firmalarından herhangi biriyle bir iş bağlantısı ya da iş anlaşması yaptınız mı?’ sorusuna Hintli işadamlarının yüzde 66’sı evet, yüzde 20’si ise henüz netleşmediği cevabını verdi. INCOM 2012 sonrasında Antalya, Isparta ve Burdur bölgesiyle iş yapmayı düşündüğünü belirten Hintli işadamlarından 6’sı 1 milyon dolar ve üstünde, 1’i 500-750 bin dolar arasında, 3’ü 250-500 bin dolar arasında, 4’ü 100-250 bin dolar arasında, 6’sı da 100 bin dolarlık olmak üzere toplamda 7,5 milyon dolarlık iş anlaşması veya bağlantısı yaptığını açıkladı.
"Türkiye ile hali hazırda iş yapıyorsanız bu buluşma işinizi geliştirici bir katkı sağladı mı?" sorusuna tamamı evet diyen konuk işadamları program için önerilerini de şöyle sıraladı: "Programa yönelik hazırlanmış tüm bilgilerin güncellendiği özel bir websitesi kurulması, firma ziyaretlerinin hava şartları açısından daha rahat yapılabilmesi için daha uygun bir mevsim seçimi, yerli katılımcı sayısının arttırılması, daha spesifik sektörlerin seçilmesi ve yerli firmaların uluslararası ticaret hakkında bilgilendirilmesi, programın sonuna anlaşma ve protokollerin imzalanması için bir toplantı eklenmesi."