Libya'da ayaklanmanın iç savaşa dönüşebileceği kaygıları, uluslararası piyasalarda petrolün fiyatını son iki buçuk yılın en yüksek seviyesine çıkardı. Uluslararası piyasada yaşanan şok etkisi gecikmeden Türkiye'deki vatandaşların cebine yeni bir kor daha attı. Son iki hafta içinde benzine 2 kez zam gören vatandaş yeni güne de zamla uyandı.
Aldığı her 100 liralık benzinin 65 lirasını devlete vergi olarak ödeyen vatandaş vergi oranlarını düşürülmesini beklerken, benzine üst üste zamla karşılaştı. Tüpraş bugünden itibaren geçerli olmak üzere benzine yeni bir zam yaptı. Yeni oranlara göre, bugünden geçerli olmak üzere benzinde 95 oktana 8 kuruş, 97 oktana 10 kuruş zam yaptı.
Zammın ardından 95 oktan benzinin litresi, 4.08 TL'den, 4.16 kuruşa yükseldi.
MOTORİN ZAMMI DA KAPIDA
Hafta içinde motorine zam bekleniyor. Petrol sektörü uzmanları, petrol fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, benzin zammını motorinin izleyeceğine dikkat çekti.
Önce Tunus, ardınan Mısır şimdi de Libya... Ardı ardına başlayan isyanlar petrol fiyatlarını rekor düzeyde arttırdı.
ZAM ÜSTÜNE ZAM
Tüpraş'ın geçen haftalarda yaptığı 5 kuruşluk zam ile şubat ayında yapılan toplam zam tutarı 25 kuruşu bulmuştu. Zammın ardından İstanbul'da 95 oktan benzinin litresi, 4.03 TL'den, 4.08 TL'ye çıktı. Bugünden itibaren geçerli olacak olan yeni zamla benzinini litre fiyatı 4.16'ya dayandı.
HÜKÜMETTEN MÜDAHALE YOK
Dünyanın en yüksek akaryakıt vergisinin ödendiği Türkiye'de artan akaryakıt fiyatlarına hükümetin müdahalesi yok. Geçen haftalarda fiyatlara müdahale olmayacağını açıklayan ilk isim Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız olmuştu. En son açıklama ise Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten gelmişti. Şimşek'te fiyatlara müdahalesinin söz konusu olmadığını açıklamıştı.
BİR DEPONUN MALİYETİ 208 LİRA
Akaryakıtta yapılan son artışlarla birlikte, bu yılbaşında Bursa'da 195 lira olan 50 litrelik bir depoyu doldurmanın maliyeti 208,5 liraya ulaştı. Akaryakıtta yapılan son zamla birlikte Bursa'da 95 oktan kurşunsuz benzinin litresi 4,17 liraya çıktı. Yılbaşından bu yana artış ise 27 kuruşu buldu.
Yılbaşında litresi 3,9 liradan 50 litrelik bir depo 195 liraya dolarken, bugün aynı büyüklükte deponun maliyeti 208 liraya ulaştı. Depodaki maliyet artışı 13 lira olarak gerçekleşti.
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, Libya'daki kaos ortamının kazanca çevrilmeye çalışıldığını iddia ederek, ''Çok net eylem planı hayata geçirilmeli. Bu konudaki çalışmaya, verginin vergisinin alınmasına son verilerek başlanabilir'' dedi.
internethaber.