Mesut MADAN/BURDUR, () - BURDUR'da Lisinia Doğa Projesi alanı yakınlarındaki 4 bin metrekarelik alana şakayık dikimi yapıldı. Parfümeri sanayiinde kullanılacak şakayıkların Göller bölgesi için alternatif ürün olması planlanıyor.
Burdur'a bağlı Karakent Köyü'ndeki Lisinia Doğa Projesi alanı yakınlarında Burdur Valiliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ve Lisinia Doğa Projesi işbirliğinde şakayık dikim alanı oluşturuldu. Yaklaşık 4 bin metrekarelik alana 4 bin beyaz şakayık fidesi dikildi.
Lisinia Doğa Projesi sorumlusu Öztürk Sarıca, beyaz şakayığın suyun içinde kaynatılarak su ve yağının çıkartıldığını söyledi. Proje alanında kurdukları sistemle şakayığın yağını ve suyunu ayrı satmaktansa yağlı su şekilde parfümeri sanayiine kazandırılacağını anlatan Sarıca, "Türkiye'de beyaz şakayıkla ilgili bir üretim yok. Göller yöresi şakayığın yetişmesi için uygun bir ortam. Şakayık üretimi için uğraş veriyoruz. Önümüzdeki dönemde dekarda 400 kilogram ürün almayı hedefliyoruz. Türkiye'de fidesini bulmak çok zor. 4 yıldan bu yana fidesini bulup yetiştirme çalışmalarımız sürüyor" diye konuştu.
Şakayık bitkisine ilk 3 yıl damlama sulama yöntemiyle su verileceğini daha sonra su verilmeyeceğini kaydeden Sarıca, şakayığın alternatif bitki olarak yerini alacağını belirtti. Şakayığın Expo 2016 Antalya'nın sembol çiçeği olduğunu hatırlatan Sarıca, "Expo'dan önce bu çalışmalara başlamıştık. Bizim için tamamen tesadüf oldu. Şakayık projemizi Expo'ya yazdırdık. Çünkü ekonomik getirisi yüksek. Bu bitkiyi Göller yöresine kazandırabilirsek bölge halkına kazanç kapısı açacağız" dedi.
Vali Yardımcısı Bülent Uygur da Öztürk Sarıca'nın projelerini ve çalışmalarını gıptayla izlediklerini anlatırken, "Projelerinde proje ortaklığı yapıyoruz. Burdur'da yaşayanların gelip hayata artı değer katan bu projeleri yerinde görmelerini istiyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI