Serhat TEZCAN/BURSA, () - BURSA Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye'den yapılan ihracatın kilosunun ortalama 1.68 dolar olduğunu, bu oranın Bursa'da ise 4 dolara ulaştığını kaydetti. Türkiye ve Bursa'da 2023 ihracat hedefinin yakalanması için farklı çalışmalar içerisine gireceklerini belirten Burkay, 4 mükemmeliyet merkezi kuracaklarını açıkladı.
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye'nin ihracat hedefi ve bu konuda atacakları adımlar ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye'de tekstil ve konfeksiyonun katma değeri yüksek ve ciddi potansiyeli olan sektörler olduğunu vurgulayan Burkay, bu alandaki ihracatının orta ve üst segmentte gerçekleştiğini ancak bu alanda bir markanın olmadığından yakındı. Sektörlerin daha verimli gelişebilmesi için ekonomi ve teşvik politikalarının değişmesi gerektiğini savunan İbrahim Burkay şöyle konuştu:
"Şubat ayına kalmadan bunlar açıklanacak. Birinci bölge mükemmeliyet merkezi olarak donatılmalı. Üniversite- sanayi organizasyonu ete kemiğe bürünmeli. Yurtdışındaki adamlar, 'Bölgede hangi üniversiteler var, uluslararası alanda ne tür makalaler yayınlanıyor?' diye soruyor. Tekstil mükemmeliyet merkezinin ocak ayında temelini atıyoruz. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile geçtiğimiz günlerde Tofaş'ta düzenlenen törende konuştuk. Tekstil mükemmeliyet merkezi Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi içerisinde faaliyet gösteren Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim Vakfı (BUTGEM) Binası'nın yanındaki alanda yapılacak. Onun üst katına İtalya'nın en büyük tasarım akademisi olan Domus Academy'i getireceğiz. Tekstildeki tasarım sorununu çözeceğiz. Kompozit mükemmeliyet merkezini de kuracağız. Onun ile ilgili çalışmayı yapıyoruz. Kompozit geleceğin malzemesi ve 3 aydır bu konuda çalışıyoruz. Önümüzdeki yıl temelini atacağız."  
'İNSANIN ALMAN OLASI GELİYOR'
Bu çalışmalara başlarken, 50 yıl önce savaştan çıkan ancak geçen zaman içerisinde ekonomisini toparlayarak, şu an en güçlü konuma gelen Almanya'nın Stuttgart kentini örnek aldıklarını kaydeden İbrahim Burkay sözlerini şöyle sürdürdü:
"2008 krizini en rahat atlatan ülke Almanya, AB'yi domine eden en büyük güçlerden birisi. 80 milyon Alman 2 trilyon dolar ihracat yapıyor. 1.5 milyar Çinli'nin yaptığını yapıyor. İnsan bunu duyduğunda Alman olası geliyor. Böyle bir ülkenin bütün teknolojsini üreten merkez 'Ne yapmış?' deyince, çok güçlü üniversiteler ve mükemmeliyet merkezleri var. Mükemmeliyet merkezi ile ilgili alanlarda bütün teknoloji ve yeniliği üretiyor ve direk bunu endüstriye pas ediyor. Şirketlerde nasıl Ar-Ge birimi var. Mükemmeliyet merkezleri tüm sektörleri kavrayan bir çalışma yapıyor, patent alıyor. Mükemmeliyet merkezleri ile Bursa'yı donatmamız lazım. İnşallah 4 mükemmeliyet merkezi kuracağız. Tekstil ile başlıyoruz, kompozitin ardından otomotiv ile uzay, savunma ve havacılık mükemmeliyet merkezleri kurulacak."  
'İHRACAT ORTALAMAMIZI 8 DOLARA ÇIKARACAĞIZ'
Bursa için 2023 yılında 75 milyar dolar ihracat hedefi koyduklarını hatırlatan Burkay şunları söyledi:
"Böyle bir iddia koyabilecek tek kent Bursa. 1.5 yıldır çalıştığımız otomotiv, makine, tekstil, konfeksiyon sektörleri gelişecek. Konjoktöre göre ihracatını artıracak. Bursa'nın farklı disiplin ve farklı sektörlere ihtiyacı var. Bursa'dan 4 dolar ihracat yapılırken, Türkiye ortalaması 1.68 dolarda. Bizim 8 doları yakalalamız lazım. Burada ihracatımızı artırmak için mükemmelliyet merkezleri ve Uludağ Üniversitesimiz'in öncülüğünde üniversitelerin çalışmaları olacak."  
Bursa'da önümüzdeki cumartesi günü Bilim,Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın da katılımıyla 'otomotiv yan sanayi çalıştayı' yapılacağını hatırlatan İbrahim Burkay, bu çalıştayda sektörün yol haritasını belirleyeceklerini, konvensiyonelden elektroniğe geçiş konularının da görüşüleceğini dile getirdi.

FOTOĞRAFLI