ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, çay çöpünün organik gübreye dönüştürülmesi ve bahçelerde organik gübre kullanılması için çalıştıklarını söyledi.
    Sütlüoğlu, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, Artvin'den Giresun'a kadar çay üretilen bölgede organik gübreye geçilmesi gerektiğini belirtti. Çay yetişen bölgelerde yaklaşık 80 bin ton katı gübre kullandıklarını ifade eden Sütlüoğlu, "Ancak son dönemlerde organik tarıma geçilmesi için ÇAYKUR olarak Hemşin bölgesinde uygulama başlattık. Bunu çay yetişen bölgenin tamamında uygulamak istiyoruz. Çayda organik gübreye geçildiğinde, Türk çayının kalitesinde dünyada çay olmayacak. Türk çayı ile o zaman yarış etmek imkansız olacak." dedi.
    Organik gübre konusunda kurum olarak yaptıkları çalışmaların devam ettiğini anlatan Sütlüoğlu, bölgede üretilen artan çay çöplerinin çok büyük bir sorun olduğunu ifade ederek, “Bazı art niyetli kişiler, çay çöplerini bazı maddeler kullanarak çay gibi gösteriyor ve satmaya çalışıyor. Biz de yaptığımız çalışmalarla çay çöplerini organik gübreye dönüştürebileceğimizi saptadık. ÇAYKUR'da 20 bin ton, özel sektörde de yaklaşık 20 bin ton olmak üzere yılda toplam 40 bin ton çay çöpü çıkıyor. Çay çöpünün organik gübreye dönüştürülmesi ve bahçelerde organik gübre kullanılması için çalışıyoruz. Bunu başardığımızda organik gübreye geçişle beraber çöpün kalitesiz çaya dönüştürülerek piyasaya sürülmesinin de önüne geçmiş olacağız." diye konuştu.
    Sütlüoğlu, Artvin, Rize ve Trabzon'da belirledikleri üç pilot fabrikada haftalık yaş çay alımı gerçekleştirdiklerini, haftanın altı günü belirledikleri sayıda üreticinin bir haftalık çay kontenjanını çay alım evine teslim ettiğini ifade etti. Sütlüoğlu, şunları söyledi: "Haftanın diğer günlerinde bahçesine girmiyor. Haftanın tamamını çay bahçesinde geçirmiyor. Günlük 20 kilo kontenjanı olan müstahsil haftalık 120 kilogram kontenjanını satarak diğer çayını dalında bekletebilecek. Eğer bu uygulama müstahsil ve üretici tarafından kabul görürse tüm bölgeye uygulamayı düşünüyoruz."
    Genel Müdür Sütlüoğlu, müstahsil ve tüketicinin sorunlarının dinlenebileceği bir birim oluşturmak için çalışma başlattıklarını belirterek, şunları kaydetti: "ÇAYKUR'la ilişkisi olan müstahsil, üretici ve tüketici bir şekilde bize ulaşmakta güçlük çekiyor. Oluşturacağımız beyaz masa ile vatandaşların bütün taleplerini alabileceğiz. Doğu'da çayın tadını beğenmeyen bir üretici bize bilgi verebilecek. ÇAYKUR paketinde sahte çay gören bizi uyarabilecek. Müstahsil, ne kadar alacağı kaldığını, çay parasının ne zaman ödenebileceğini öğrenebilecek. Hastası olan müstahsil buraya müracaat ederek bize taleplerini iletecek. Bu müracaatların hepsinin çözümü için ayrı bir zamanlama olacak. Ayrıca, 204 bin yaş çay müstahsilinin telefonlarına mesaj ile bilgi verilecek. Şu ana kadar 50 bin üreticinin telefonlarını sisteme işledik. Bu uygulamayla müstahsiller cep telefonuna gelen mesaj ile birçok bilgiye önceden sahip olacak."