İstanbul, 3 Temmuz () - Türkiye'nın toplam ihracatında yüzde 7.5 dolayında payı bulunan çelik ihracatının değeri, miktardaki azalmanın iki katından fazla düştü.

Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre, Türkiye’nin çelik ihracatı bu yılın ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre değerde yüzde 23.6 düşüşle 5.3 milyar dolara, miktarda ise yüzde 11.1 azalmayla 8.2 milyon tona geriledi.

Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri  de eklendiğinde Türkiye’nin 2015 yılı ilk yarısında toplam çelik ihracatı değer bazında 6.4 milyar dolar, miktar bazında ise 8.6 milyon tonu buluyor.
 
Türkiye'nin ilk yarıda yaptığı çelik ihracatının 3.1 milyon tonu Ortadoğu ülkelerine, 1.3 milyon tonu da Avrupa Birliği ülkelerine sevkedildi. Bu dönemde, en çok ihraç edilen ürünler sıralaması ise; 3 milyon 674 bin ton ile inşaat çeliği, 942 bin tonla dikişli boru, 805 bin tonla yassı sıcak ve 792 bin tonla profil olarak gerçekleşti.

Yılın ilk yarısında çelik ihracatının dikkat çeken ürünü “alaşımlı teller” oldu. Alaşımlı teller ihracatı miktarda yüzde 139 artış ile 31 bin tonu aşarken, değer bazında yüzde 56,2 artış ile 27 milyon dolara ulaştı.

2015 yılı ilk yarı ihracat rakamlarını değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, “Çin gibi tüm dünya ülkelerine dampingli mal ihraç eden ve devlet desteği ile düşük fiyat politikası uygulayarak haksız rekabet koşulları yaratan ülkeler uluslararası pazarlarımızdan pay alıyorlar, bu da ihracatımızı ve üretimimizi fazlasıyla etkiliyor" dedi ve ekledi:

"Bu konuda bir an evvel önlem alınması gerekiyor. Diğer önemli bir sorunumuz ise ülkelerine ithalatın yapılmasını engellemek amacıyla yine önemli miktarlarda ihracat yaptığımız ülkelerin haksız argümanlarla davalar açmaları ve ülkemize karşı ticari önlemler almaları. Dünya Ticaret Örgütü kurallarına uymayan bir şekilde yapılan bu uygulamalar Türk çelik ihracatına ne yazık ki darbe vuruyor.”

(Fotoğraflı)