Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye’nin dünyanın ilk 10 ekonomisine girme hedefine paralel hizmet alanını ve tabanını genişletiyor. Son olarak Türk-Avustralya, Türk-Gambiya, Türk-Kamboçya, Türk-Nepal, Türk-Ruanda ve Türk-Yeni Zelanda iş konseylerini kuran kurul, iş konseyi sayısını 103’e çıkardı.
Diğer yandan Türkiye'nin önde gelen kurumları DEİK’in kurucuları arasına katıldı. Böylece Ekonomi Bakanlığı’nın sorumluluk çerçevesine daha uyumlu bir yapıya gelen DEİK’in kurucuları arasına İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD), Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) ile Türk Girişim ve İş Dünyası Federasyonu (TÜRKONFED) girdi.
ÜLKE İŞ KONSEYLERİNDE DALYA
Gelinen aşamada ülke iş konseylerinin 100’ü bulduğunu bildiren DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, şunları ifade etti:
“İş konseyi ağımızı genişletme stratejimizin odağına Afrika ve Asya Pasifik ülkelerini aldık. Son senelerde Afrika açılımları ağırlıklı Doğu Afrika odaklı oldu. Kısmen Senegal ve Nijerya’yı saymazsak Batı Afrika ile Orta ve Güney Afrika’da da katedeceğimiz yol çok. Asya Pasifik ise dünyanın en süratli büyüyen bölgesi. Ama ticaret, yatırım, hizmetler ve mali alanda bağlarımız çok zayıf. Bu durumu değiştirmek istiyoruz.”
Yırcalı, DEİK’in yürüttüğü katma değerli faaliyetlerle öne çıkmasına bağlı olarak kurucu kuruluş sayısını artırdığını ve iş geliştirme odaklı bir yapı arz ettiğini dile getirdi.
Yırcalı, “İMSAD, İNTES, TÜBİSAD ve TÜRKONFED’in DEİK kurucu kuruluşları arasına katılmasıyla DEİK, özel sektörün daha geniş bir kısmına hizmet verecek. İMSAD ve İNTES’in aramıza katılmasıyla global gurumuz müteahhitlik şirketlerine hizmet ağımız genişleyecek. TÜBİSAD ile de yeni dönemde özel önem verdiğimiz hizmet ihracatı konusunda önemli faaliyetleri birlikte hayata geçireceğiz. TÜRKONFED ile Türk özel sektörünün uluslararası rekabet gücünün artırılmasına dair faaliyetleri süratlendireceğiz. Yeni başvuruları da değerlendiriyoruz. Tahminen 2012 sonunda kurucu kuruluş sayımız 40’ı aşacak.” ifadelerini kullandı.