Gülseli KENARLI / İSTANBUL, () - DİSK-AR, tarafından bugün yayınlanan işsizlik rakamlarının değerlendirildiği raporda işsiz sayısının 2009 yılı kriz dönemindeki yüksek rakamlara neredeyse yetiştiği belirtilerek, "İşsiz sayısında kriz dönemine geri döndük" denildi.

 DİSK Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) , TÜİK tarafından bugün açıklanan Hanehalkı İşgücü Anketi Ağustos 2014 dönem sonuçlarını değerlendirdiği raporunu açıkladı. Buna göre, raporda Türkiye ekonomisinin büyüme oranlarındaki düşüşsün işsizlik verilerine yansımaya devam ettiği belirtilerek, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) oranlarının, kriz yılı olan 2009 hariç tutulursa son 12 yılın en kötü performansının sergilediği belirtildi.
TÜİK verilerine göre resmi işsizlik oranının yüzde 10.1, resmi işsiz sayısının ise 2 milyon 944 bine yükseldiğine dikkat çekilen raporda, "Bu veri krizin en ağır şekilde yaşandığı 2009 yılının aynı dönemi için 3 milyon 87 bindi. İşsiz sayısı bu verilere göre kriz dönemindeki yüksek rakamlara neredeyse yetişti. İşsiz sayısında kriz dönemine geri döndük" ifadelerine yer verildi.

TOPLAM İŞSİZ SAYISI 6 MİLYON 450 BİN KİŞİ Raporda, işsizlik verilerine göre, umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle son 4 haftadır iş arama kanallarını kullanmayan ve işe başlamaya hazır olan kişilerin işsiz olarak değerlendirilmemesine yer verilerek bu konuda, "Bu kesimlerin de eklenmesiyle gerçek işsizlik oranının yüzde 17.1, işsiz sayısının da 5 milyon 430 bin kişi" değerlendirilmesi yapıldı.
Ayrıca, işsizler ve çaresizler olarak tarif edilen, daha fazla çalışmak istediği halde düzgün işler bulamadığı için çaresiz kısa süreli işler yapanlar ile eksik ve yetersiz istihdam edilenlerin de dahil edilmesiyle toplam işsiz sayısının 6 milyon 450 bin kişiye ulaştığı ifade edilerek, bu kesimlerin istihdam içindeki payının ise yüzde 20.3 olduğunu belirtildi.


KADINLAR İŞSİZLİK ORANI DAHA YÜKSEK
TÜİK verilerinin değerlendirildiği raporda bir başka dikkat çekici konusu ise kadın işsizlik oranı. Buna göre raporda, kadınlar için işsizlik gerçeğinin daha ağır bir biçimde yaşandığı ifade edilerek, "Resmi işsizlik oranı yüzde 12.7 olan kadınlar için geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 25.46 seviyesinde gerçekleşti" denildi. Raporda ayrıca yüksek öğretim mezunları arasında işsiz sayısının Şubat 2014'ten bu yana 255 bin kişi artarak 743 bine ulaştığı, yükseköğretim mezunu kadınların ise yeni işsizlerin yüzde 60'ını oluşturduğuna yer verildi.