Canan ALTINTAŞ- Serdar SUNAR/DİYARBAKIR, ()-DİYARBAKIR Valisi Mustafa Cahit Kıraç, çözüm süreciyle birlikte son iki yılda kentte ciddi bir yatırım talepleriyle karşılaşıldığını söyledi.
Diyarbakır'da TÜYAP'ın düzenlediği Ortadoğu Belediye İhtiyaçları Fuarı'nın açılışına Vali Mustafa Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı BDP'li Gültan Kışanak, Vekili Fırat Anlı, işadamları, Sudi Arabistan, İran'ında aralarında bulunduğu yurtdışı ve içinden 100 firma katıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, kentte yapılacak fuarların giderek güçlenmesi ve büyümesi konusunda belediye olarak katkılarını sürdüreceklerini belirterek, fuara katılan firma yöneticilerine müşterisi bol olan bir alana geldiklerini söyledi. Kışanak, "Burada bulacağımız hizmet araç gereçleri ve modelleri konusunda en kalitelisini, en iyisini aynı zamanda da en iyisini istiyoruz. Bizler yerel yönetimler olarak en iyisini en kalitesini, en yeni teknolojilik, en iyisini ucuza almayı planlıyoruz. Umarım bugün buraya gelen firmalarımız tüm yerel yönetimlere bunun imkanını sunacaktır" dedi.
Diyarbakır Vali Mustafa Cahit Kıraç, çözüm süreciyle birlikte Diyarbakır'da son iki yılda yatırım taleplerinde ciddi bir artış olduğunu gördüklerini belirterek, şöyle konuştu:
"2008-2011 yılları arasında Diyarbakır ekonomisi yüzde 31'lik bir büyüme göstermiştir. Ülke ortalamasının üzerinde bir büyüme oranıdır. Diyarbakır sanayi üretiminin yanında ihracat miktarını da artıran şehirlerimizdendir. 2002 yılında sadece 7 milyon dolar olan Diyarbakır'ın ihracatı 11 yıllık sürede yaklaşık 34 kat artarak 2013 yılı sonu itibariyle 237 milyon dolara yükselmiştir. 2014 yılının ilk iki ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre ihracattaki artışımız ise yüzde 71'ler mertebesine ulaşmıştır. Diyarbakır'ın ihraç ürünleri başında inşaat ve yapı malzemeleri gelmektedir. Diyarbakır ve çevre iller ile Ortadoğu'daki en dinamik sektörde inşaat sektörüdür. Bu sektör Diyarbakır'ın istihdamında da önemli bir yere sahiptir. Bölgede ve Ortadoğu'da inşaat sektöründeki gelişmeler dikkate alındığında inşaat malzemeleri ve yapı elemanları ile kimyasalları üretiminde Diyarbakır için ciddi bir fırsat mevcuttur. Çözüm sürecinin etkisiyle son iki yılda Diyarbakır'a yönelik yatırım taleplerine ciddi bir artış olduğunu görüyoruz. En çok yatırım talebi gelen ve yatırım yapılan alanlardan bir tanesi de inşaat sektörüdür. Irak ve Suriye başta olmak üzere Ortadoğu'da barışla birlikte bölgenin yeniden inşasında Diyarbakır çok önemli bir rol oynayacaktır."
Daha sonra protokol üyeleri standları gezdiği fuar, 20 Nisan'a kadar açık kalacak.

CA,SS(GG/SS) (FOTOĞRAFLI)